Турция няма да прекратява отношенията си с НАТО след инцидента по време на учения на Алианса в Норвегия.

Това съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

„Турция не планира да прекратява връзките си с НАТО след този инцидент. Анкара иска да разбере как такъв инцидент може да се случи по време на учения на Алианса и може ли подобно нещо да се повтори“, каза той, цитиран от „Анадолската агенция”.

В понеделник главният съветник на Реджеп Ердоган – Ялчън Топч, каза, че Анкара трябва да преосмисли отношенията си с НАТО.

По думите му това е организация, която „се отнася враждебно към един от своите членове“ и не е единственият възможен вариант за Турция.

Припомняме, че напрежението между Анкара и НАТО се засили, след като на 18 ноември Ердоган заяви, че по време на учения в Норвегия негова снимка и на основателя на турската република Кемал Ататюрк са били използвани за обозначение на условни противници.

По тази причина 40 турски военни бяха отзовани от учението. В същото време в. „Сабах“ съобщи, че според норвежки технически сътрудник от турски произход в затворената информационна мрежа на НАТО са се появявали пародийни съобщения от името на Ердоган.

Министърът на отбраната на Норвегия се извини на Турция, като същото направи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

От своя страна Ердоган посочи, че подобен инцидент „не може да бъде приключен с просто извинение“.

Анализът на Иво Инджев по темата може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук