Турският министър на вътрешните работи обяви броя на бежанците, напуснали страната през последните дни, предаде Анадолската агенция. Мигрантите, преминали от турска територия в Гърция, са вече 135 844 души, съобщи министър Сюлейман Сойлу.

„Към 9.00 часа на 4 март броят на мигрантите, преминали от Турция в Гърция през провинция Одрин, достигна 135 844“, написа той в „Туитър“.

Решението на Гърция да замрази разглеждането на нови молби за предоставяне на убежище за един месец е незаконно и срамно, заяви министърът на вътрешните работи на Турция. Според него то нарушава Женевската конвенция от 1951 година и законодателството на ЕС, информира в. „Дейли Сабах“.

„Според изявление на Върховния Комисар за Бежанците към ООН /ВКБООН/, това решение е в нарушение и на закона за бежанците на ЕС“, написа Сюлейман Сойлу в „Tуитър“.

Преминаването на мигрантите в Гърция стана възможно, тъй като Турция отвори границите си, обвинявайки ЕС, че не е изпълнил обещанията, които е дал като част от постигнатото през 2015 г. споразумение за бежанската криза. Най-вероятната причина за това решение е обаче желанието да са изнудва ЕС да окаже помощ на Турция както за грижата за мигрантите, така и за решаване на кризата мужду нея, Русия и правителството на Асад в сирийската провинция Идлиб.

Експерти също така изразяват съмнения, че Анкара преувеличава силно броя на преминалите мигранти, за да създава напрежение в страните от ЕС и да повиши вниманието към проблема. Гърция също заяви, че турските данни са абсолютно неверни и бежанците са спирани на границата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!