На снимката: Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
На снимката: Турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Турция ще отговори със собствени стъпки, ако Европейският съюз наложи допълнителни санкции срещу Анкара, заяви в понеделник външният министър Мевлют Чавушоглу, след като се срещна с дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел.

Външният министър на Франция заяви миналата седмица, че министрите на ЕС ще обсъдят Турция на 13 юли и заяви, че новите санкции срещу Анкара могат да бъдат обмислени в допълнение към стъпките, предприети по отношение на сондажите на Турция в икономическата зона на Кипър.

„Ако ЕС вземе допълнителни решения срещу Турция, ще трябва да отговорим на това“, каза Чавушоглу на пресконференция с комисаря на ЕС по външната политика Жозеп Борел в столицата на Турция.

На фона на влошените отношения между блока и Анкара, през февруари Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замразяване на активи за двама души заради ролята им в сондажа на Турция в морската икономическа зона на Кипър край разделения остров.

Чавушоглу критикува ЕС за неизпълнение на обещания и обвързване на въпроси като спора в Кипър и сделката за мигранти през 2016 г. Той каза, че Турция няма да си позволи да бъде заложник от Гърция и Кипър и призова ЕС да бъде „честен брокер“.

По-рано тази година десетки хиляди мигранти се опитаха да преминат в Гърция през сухопътни и морски граници, след като Анкара заяви, че вече няма да ги спре. Оттогава потокът се забави, но Чавушоглу заяви, че Турция „ще продължи да прилага своето решение“.

Чавушоглу също повтори призив към Франция да се извини след инцидент между турски и френски военни кораби в Средиземноморието, който подтикна Париж да поиска разследване на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук