Реджеп Ердоган
на снимката: Реджеп Ердоган и лидерът на Републиканска народна партия (РНП) Мухарем Индже(РНП).

Реджеп Ердоган успя да извоюва трудна победа на вчерашните президентски и парламентарни избори. При избирателна активност почти 87%, турците му дадоха шанс да превърне Турция в президентска република.

Турските граждани зад граница започнаха да гласуват още преди седмица. Избирателната активност в България е слаба, показват данните след преброяването на гласовете.

Турците, които живеят в нашата страна са гласували в мнозинството си за кандидат-президента на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже.

Според данните, цитирани на сайта на Анадолската агенция, 58.32% са подкрепили Индже.

Едва 25.44% са гласували за президента, Реджеп Тайип Ердоган, който спечели вота. Следват бившият вътрешен министър Мерал Акшенер с 8.64% (тя беше трета по резултат на национално ниво) и кюрдският кандидат Селяхатин Демирташ.

Активността при над 7000 души с право на глас (т. е. с турски документи за самоличност) на турските избори в България обаче е едва 16.52% – близо 1250 души. Този дял гласували е сред най-ниските в региона – само в Гърция отишлите до урните са още по-малко (8.7%).

Същата тенденция на президентските избори се наблюдава в почти всички държави в Източна Европа (включително Русия и Украйна) с две изключения – Босна и Херцеговина и Македония. Там първите две места са разменени и Ердоган е и в двата случая с около 58% подкрепа, а Индже – с 28-29 на сто.

На парламентарния вот почти 44% от гласовете са за Републиканската народна партия (РНП), издигнала Индже.

Следват Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган с 21.62%, Добрата партия на Мерал Акшенер с 15.2% и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) с 12.33 на сто. Подкрепата за партньорите на Ердоган на изборите – Партията на националистическото действие (ПНД) – е слаба, едва 4.64%.

За Ердоган и ПСР са гласували мнозинството от турските граждани в Германия (при над 600 хил. пуснали бюлетини там), Франция (над 153 хил.), Холандия (над 106 хил.), Белгия (60 хил.) и Австрия (44 хил.).

Интересен е случаят на Великобритания, където са упражнили правовото си на глас почти 40 хил. избиратели с турски паспорти. Там 51% са гласували за Индже, но същевременно над 49% – за кюрдската партия на парламентарния вот (сходна е тенденцията във Финландия и Украйна).

В Испания, Италия и Ирландия, които имат значително по-малки общности на турски избиратели, гласовете на президентския вот са отишли предимно за Индже. На парламентарния обаче двете най-силно подкрепени партии във всички изброени страни и са РНП и прокюрдската ДПН.

В Швеция, където над 9200 души са участвали във вота (малко над 25% от турските граждани), Ердоган е фаворитът на президентския вот, но на парламентарния най-много са гласували за ДПН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!