Ева Каили
Снимка: БТА

Доклад на POLITICO показва как Каили лобира и получава академични степени в Гърция, без да предостави необходимата за това курсова работа. Как политическите и бизнес интереси на нея и сестра ѝ Манталена в Брюксел често се припокриват. И как тя лобира, лично и силно в полза на Катар през седмиците, водещи до нейния арест. Представяме ви втората част от доклада на POLITICO за личността на гръцката евродепутатка Ева Каили.

Обещаващо начало

За да разберем как Каили е стигнала до мястото, където е днес, трябва да се върнем в Солун –средиземноморския пристанищен град, където е израснала и е започнала да се занимава с политика.

За разлика от много гръцки политици, Каили не е родена в богато семейство и няма политически връзки. Баща й, Александрос Каилис, пристига от Турция в Солун в средата на 60-те години, след като гръцкото население е прогонено от Истанбул. Той и съпругата му Мария Игнатиаду вече имат две деца Каили и нейната по-малка сестра Манталена, още докато са в университета.

Докато следва диплома по строително инженерство, бащата на Каили започва да се занимава с политика. Според бившия евродепутат и колега от Солун Михалис Тремопулос той е започнал като крайно десен активист, но се присъединява към Общогръцкото социалистическо движение, ПАСОК, когато то се превръща в доминиращата политическа сила в Гърция.

Никога играч на първа линия, Каилис е работил или е бил в орбитата на различни местни високопоставени лица, независимо от политическите им пристрастия, включително бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос, член-основател на ПАСОК, и областния управител Панайотис Псомиадис от консервативната партия Нова демокрация. Цохадзопулос по-късно лежа в затвора, докато Псомиадис бе изправен пред различни обвинения корупция, а Каилис беше свидетел в неговата защита.

Местните жители посочват политическата култура на Солун, като прозорец към политическите методи на Каили и обвиненията срещу нея. Политиката във втория по големина град в Гърция е изградена около лични отношения и яростна защита на независимостта на града от столицата Атина.

Изолираността поражда корупция, твърдят жителите- обвинение, което кметът на града Константинос Зервас категорично отхвърли. Фактът, че няколко видни политици в Солун са били впримчени в скандали – „няма нищо общо с политическата ДНК на града“, твърди той. „Всъщност проблемите са свързани с централното правителство на Гърция и Европейския парламент.“

Интересът на Ева Кайли към политиката започва на младини. Тя се присъединява към младежкото крило на ПАСОК на 14-годишна възраст. Избрана е за президент на ученическия съвет на гимназията на 15. След като се дипломира тя избира да учи архитектура в Солунския университет „Аристотел“, където веднага е избрана за президент на студентската асоциация на своя факултет.

Десетилетия по-късно тази победа остава запечатана в съзнанието на хората, които са познавали Каили по това време. След като успява да събере подкрепа за кандидатура на студентското движение на ПАСОК тя е сред победителите в гласуването на първия кръг. Съгласно устава на училището победителите се събират при закрити врати, за да преговарят кой ще стане президент на университетския отдел. Според един професор, пожелал да остане анонимен, Каили е обещала на конкурентите си каквото поискат при едно условие: тя да получи президентския пост.

„Ева беше над всички“, казва професорът. „Тя не се интересуваше от идеология и останалата част от групата бяха много разочаровани.

Роди се звезда

Оставащото време на Каили в Солун е погълнато от политика. Тя излиза с колеги активисти и приятели в кафене, наречено тогава Sant, кандидатира за място в градския съвет на Солун и печели, като през 2002 г. става най-младият му член. Натовареният й график не й оставя много време за учене, твърдят двама преподаватели, работили в университета през този период. Те си спомнят, че Каили е поискала да бъде освободена от посещаване на уроци поради политическите си ангажименти, но въпреки това да ѝ бъде позволено да премине курса си по архитектура – молба, за която и двамата потвърдиха, че тихомълком е била удовлетворена.

При първа възможност Кили прави голям скок от съвета на Солун до националната сцена в Атина. На изборите през 2004 г., дясноцентристката партия Нова демокрация излъчва млада руса жена, Елена Рапти, да се бори за изборите в Солун. Отговорът на ПАСОК беше Каили, която в крайна сметка печели. Но тогава лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу предпочете да запази мястото в Солун за себе си и въпреки че трябваше да се откаже от мястото си, кариера на Кайли бе във възход.

Без опит в журналистиката, тя става един от главните водещи на новини в тогавашния най-голям гръцки канал MEGA от 2004 до 2007 г. Следва магистърска степен по международни и европейски изследвания от Университета на Пирея, докато се подготвя за следващата си изборна кандидатура през 2007 г., която също печели.

Скоро след това Каили има нов сблъсък с академичните среди, този път публичен. За пореден път тя иска да бъде освободена от посещаване на класове поради изискванията на политическата й работа. Но този път професор Никос Коциас е неотстъпчив.

„Жалко е, че млад човек се опитва да получи диплома по този начин, без да работи“, пише Коциас в изявление тогава.

В отговор Каили иска от ректора на университета молбата ѝ да бъде прегледана от комисия от професори без участието на  Коциас. Университетът приема предложението и в крайна сметка тя получава магистърската си степен.

През 2012 г. Каили отново се кандидатира за парламента и печели, но отново се отказва от мястото си в полза на партийния лидер. Отново встрани от националната политика, тя се насочва към частния сектор, като съветва различни гръцки медии и фармацевтични компании, а междувременно прекарва вечерите си в традиционните гръцки нощни клубове, където е снимана с различни фигури от политиката и бизнеса, включително гръцко-руския милиардер и медиен магнат Иван Савидис. Каили е редовен посетител на клубовете и ресторантите на Миконос, мястото за бягство на мулти милионерите в Егейско море.

Сестрите Каили в Брюксел

Избирането на Каили в Европейския парламент през 2014 г. бе кулминацията на години амбиция. Макар и обичана в Гърция и подкрепяна от влиятелни фигури от ПАСОК, на два пъти й се налага да се оттегли, за да се приспособи към партийното ръководство от мъжки пол.

В Брюксел няма такива пречки.

С блестящ вестникарски профил от този период, репортер следи новоизбрания депутат, докато тя се подготвя да напусне Атина за столицата на ЕС.

„Каили се качва в колата си Smart, отваря прозорците, пуска любимата си песен „Не се тревожи, дете [от Swedish House Mafia] и силно пее припева: „Небето има планове за теб.““

Друг разказ гласи:

„След 12 години партийно преследване красотата на гръцкия парламент се готви да завладее Европейския парламент.“

Както се оказа, планът беше тя да стане един от най-натоварените и разпознаваеми депутати в Брюксел. Тя стана водещ адвокат в ЕП по технологичните въпроси, проявявайки ранен интерес към криптовалутите и внасяйки първото законодателно предложение на Европейския парламент относно блокчейна, което беше прието.

Попитана през 2018 г. как можем да обясним криптовалутите на обикновените хора, Каили каза:

„Криптовалутите са като времето, можете да се насладите на предимствата, без да разбирате процеса, скрит зад тях.“

Каили умножи комисионните задачи, речите, присъствието в социалните медии и събитията – не по-различно от другите законодатели на ЕС, но с по-високо темпо. Един от ключовете към работоспособността на Каили в брюкселската система беше тясната й връзка със сестра й Манталена.

Както POLITICO съобщи през декември, Манталена, сестрата на Каили създава многофункционална организация — MADE Group, чийто фокус често се припокрива с кариерата на сестра й. Тя получава солидни суми пари от ЕС за проекти, които на свой ред имаха подкрепата на Ева. В някои случаи действията на Ева в парламента и бизнеса на Манталена се припокриват много добре. Според Анри Естрамант, който е работил като консултант в офиса на Каили, Манталена е описана като „съветник“ на сестра си и му е възложила да напише предложения за парламентарната работа на Ева.

Най-ясните примери за припокриване се появяват, когато човек погледне пилотните проекти на Ева Каили. Чрез представяне на пилотни проекти законодателите могат да търсят финансиране от Европейската комисия за експериментални инициативи като награди, събития и изследвания. Между 2016 г. и 2022 г. Ева Каили е получила 26 одобрени пилотни проекта, поне един от които в крайна сметка облагодетелства бизнеса на Манталена.

Катар примамва

Никое начинание обаче, не се оказва толкова съдбоносно за Каили, колкото връзката й с Катар.

Тя вече бе пътувала до емирството с Джорджи и Панцери през 2020 г., но след като стана вицепрезидент на парламента през януари 2022 г., започна да планира още пътувания до Персийския залив. В края на октомври 2022 г. Каили отново беше в Доха, където похвали трудовите реформи в Катар, след успешен натиск да получи съгласието на президента на парламента Мецола за пътуването.

Според четири имейла между Каили и Мецола, получени от POLITICO, Каили е прекарала месеци, настоявайки Мецола да я пусне да отиде в Катар и Кувейт. В крайна сметка Мецола подписва пътуването само една седмица преди да се случи. Но Хана Нойман, зелена евродепутатка, председател на парламентарната делегация на Арабския полуостров (DARP) заяви, че е отменено пътуване, уредено за нейната делегация, и че е изненадана да види Каили да заминава.

В първия имейл, изпратен през юли миналата година, Каили пише на Мецола: „Убедена съм, че ЕП има по-силна роля в Персийския залив.“ В този имейл Каили призова за създаването на парламентарна асамблея между страните от Персийския залив и Европейския парламент и среща на върха на ЕС с Координационния съвет на Персийския залив, регионална група, съставена от Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединени арабски емирства.

В Доха Каили се срещна с всички важни политически фигури – от емира на Катар до външния министър и ръководителя на Съвета на Шура, законодателния орган на държавата. Според гръцката преса Каили се е срещнала и с мъж на име Сакис Бацилас, грък, който е бил заместник главен изпълнителен директор на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Тя туитна, че е говорила за „перспективите“, които се отварят с предстоящо гласуване за отмяна на визите за Катар.

Но това далеч не са единствените усилия на Каили в името на Катар.

В навечерието на домакинството на емирството на Световното първенство имаше бурна активност около резолюция относно трудовите права след разследване на Guardian, което твърди, че 6500 работници мигранти са загинали, докато са работили на строителните обекти за Световното първенство. Тъй като турнирът трябваше да започне в края на ноември, залозите бяха високи за Доха – негативната реклама можеше да опетни модернизиращия имидж, който Световната купа трябваше да рекламира.

Каили и други депутати от лявоцентристката група на социалистите и демократите заеха благоприятна позиция по казуса, твърдейки, че Катар е отговорил на опасенията, като е приел реформи. Но не всички в ЕП смятат, че страната заслужава похвала. Лара Волтерс, холандски депутат, която принадлежи към същата група като Каили, беше един от най-отявлените критици на Катар.

Преди изслушването на 14 ноември с министъра на труда на Катар Али бин Самих Ал Мари, когото белгийските прокурори по-късно ще споменат като ключова фигура в схемата за пари срещу влияние , офисът на Каили многократно се свърза с Волтерс за среща. Когато кабинетът на Волтерс не успява да отговори на исканията, Кайли се обръща към нея в коридорите на парламента, за да настоява за нейния случай.
Когато Волтерс става, за да говори по време на изслушването, други двама заподозрени по делото, депутатът от социалистите Марк Тарабела и партньорът на Каили Джорджи, са в стаята. Тарабела взима микрофона, за да предложи контрапункт, възхвалявайки трудовото досие на Катар. „Чувствах се изключително неудобно“, казва Волтерс пред POLITICO.

Адвокат на Тарабела каза, че намесата му този ден е била „напълно премерена. Всичко, което той казва, е да се спре да се гледат нещата отпреди 10 години.

Седмица по-късно, на 21 ноември, парламентът трябваше да гласува резолюцията. По това време Каили изнесе реч, в която каза: „Само аз казах, че Катар е лидер в трудовите права, премахвайки kafala [системата за спонсорство на работниците, склонна към злоупотреби] и намалявайки минималната заплата.“

След като речта ѝ приключва Каили се насочва към Волтерс, която е в публиката.
„Ева идва при мен и по същество се опитва да ме спре да говоря“, казва тя пред подкаста EU Scream през февруари. „Тя продължи да настоява за нещата, които каза в речта си“

Но невъзмутима, Волтерс става, за да изнесе речта си, взривявайки трудовото досие на Катар.

Последният публичен акт на Каили в полза на Катар преди ареста й дойде няколко дни по-късно. Държавата от Персийския залив лобираше в ЕС да предостави на своите граждани безвизово пътуване до блока, а парламентарната комисия за граждански свободи трябваше да гласува доклад относно предложението. Въпреки че не е член на комисията, Каили се появи и гласува в подкрепа на доклада. Това не противоречи на правилата на парламента, но законодателите са очаквани да информират колегите и служителите за намерението си да се включат в гласуване. Каили не го беше направила.

Според Габриеле Бишоф, германски член на групата на социалистите и демократите, импровизираният вот е бил достатъчен, за да предизвика тревога сред останалите членове на парламента. Ръководителят на групата на социалистите и демократите в парламента Ираче Гарсия вика Каили на среща в Страсбург, за да даде обяснения, но преди срещата да се състои, тя е арестувана.

Броене на парите

Тъй като скандалът Катаргейт продължава да се разраства и се появяват все повече нови имена, все още изобилстват въпроси относно ролята на Каили. Гръцкият депутат е изправена пред обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация.

Според заповедта за арест, получена от POLITICO, Каили е закупила втори апартамент в Брюксел, който нейният партньор Джорджи „неофициално“ ѝ е помогнал да изплати. Освен това Кайли и Джорджи са закупили парцел от 1 хектар на гръцкия остров Парос за 300 000 евро през миналия март. Малко след ареста им гръцкият орган за борба с изпирането на пари замрази всички активи, принадлежащи на нея и семейството й, включително парцела, както и банковите сметки, използвани за закупуването му. Адвокатът на Кайли Димитракопулос каза, че покупката на имота е била законна и парите, използвани за закупуването му, са от редовните доходи на евроепутатката.

Решителността на Каили да натрупа богатство и контакти на високо ниво произтича от чувството ѝ за несигурност, смята бивш член на нейния екип в парламента. „Изглежда, че е израснала с много лишения, така че беше много внимателна в харченето“, казва той. „Тя искаше да има къщи и неща, които да й помогнат да оцелее, ако нещо се обърка.“

По време на акции в началото на декември полицията откри 150 000 евро в брой в апартамента на Каили и чанта, пълна с пари, носена от баща й. Малко след ареста на нейния партньор Джорджи, Каили се свързва с Панцери и двама членове на Европейския парламент. Белгийският вестник Le Soir съобщи миналата седмица, че тя се е опитала да се свърже с баща си от затвора, инструктирайки го да изхвърли телефони и USB памети. POLITICO не успя да провери доклада.

Адвокатът на Каили Димитракопулос отхвърли твърденията като неверни.

Политическо семейство

Докато Каили остава в затвора, въздействието от ареста й продължава да отеква в Европейския парламент, нейната група на социалистите и демократите и гръцката партия ПАСОК. Няколко членове на S&D казаха, че скандалът, в който са замесени главно настоящи и бивши членове на групата, е предизвикал разделение в редиците. Някои депутати твърдят, че подобни разкрития ще нанесат допълнителни щети на политическото движение, което вече е атакувано от консерваторите на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент.

Повод за дебат и дали Каили е планирала да напусне ПАСОК, партията към която се присъединява още на 14г. Според Никос Андрулакис, настоящият лидер на партията и единственият друг неин член в ЕП, Каили не е партиен лидер, а „троянски кон“ за управляващата гръцка дясноцентристка партия Нова демокрация.

Андрулакис, който изключи Каили от ПАСОК след ареста й, се опита да минимизира въздействието на шпионския скандал, който разтърси гръцкото правителство, чрез доказателства, че истинската й лоялност е другаде. Каили не е присъствала на партийни функции от миналия юли, каза той пред POLITICO.

„Каили никога не е била наистина близка с нас“, каза Евривиадис Елефтериадис, секретар на ПАСОК в Солун пред POLITICO. „Много от нас си мислеха, че тя трябваше да бъде изключена дори преди скандала, но сега е твърде късно да се докаже.“

Към подозренията на нейните колеги се добавя и фактът, че Каили се отдели от групата по време на гласуването за избор на генерален секретар на Европейския парламент, Алесандро Киокети, който преди това беше началник на кабинета на Мецола. Докато групата на социалистите и демократите се въздържа по време на гласуването, Каили подкрепи Киокети. „Беше напълно възмутително как постъпи тя“, каза Катарина Барли, германски евродепутат от социалдемократите и вицепрезидент на парламента.

Самата Каили все още не е коментирала нищо. В края на миналия месец белгийски съдия отхвърли молбата й да бъде освободена от затвора с гривна на глезена с аргумента, че тя може да поиска да напусне Белгия или да се опита да подмени доказателства. Въпреки честите публични изявления на нейните адвокати, както в Гърция, така и в Белгия, Каили не е давала никакви интервюта от ареста си на 9 декември.

Какъвто и да е резултатът от нейния случай, не е предрешено, че политическата кариера на Каили е приключила. Баколас, генералният секретар на ЕНП, каза, че преди ареста, Каили е щяла да бъде ухажвана след края на мандата си от корпоративните среди благодарение на нейната „упорита работа, интелигентност и със сигурност на факта, че беше много харесвана навскяъде.“

Каили остава член на Европейския парламент до второ нареждане, а Гърция е известна с това, че прощава на политиците, опетнени от скандали и подкупи. В родния си град Солун, според секретаря на ПАСОК Елефтериадис, Каили би имала добри шансове да бъде избрана за кмет.

„Ще е лесно за нея да бъде избрана за кмет. Хората изглежда обичат изисканта ѝ личнос, но вярвам, че това би било твърде малка хапка за нея. Ако се върне в гръцката политика, то ще е за нещо много по-голямо“, каза той.

Тесктът е публикуван в POLITICO, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук