Робърт Бауърс
Робърт Бауърс

Робърт Бауърс – човекът застрелял 11 евреи в синагога в Питсбърг, пледира невинен, съобщава Би Би Си. Бауърс, който е на 46 години, поиска да бъде проведено дело в съда, заявиха американските медии.

Той се изправя срещу 44 обвинения за убийство, престъпления от омраза, възпрепятстване на изповядване на религиозни практики и др. Прокурорите искат смъртно наказание за него. В сряда прокурорите добавиха още 15 обвинения към 29-те, които Бауърс вече имаше и така общия брой стигна 44.

Властите нарекоха нападението „най-лошото антисемитско престъпление в американската история“. Освен убитите, още 6 души бяха ранени /между тях и четирима полицаи/ преди нападателят да бъда заловен от силите на реда.

Бауърс е доведен в съда без инвалидна количка, с превързана ръка заради нараняванията, получени в престрелката с полицията в събота. Той потвърди, че е прочел обвинението и разбира в какво е обвинен. Според сведенията не е показал реакция, когато е научил, че за него се иска смъртно наказание.

Според федералното обвинение той е влязъл в синагогата с няколко огнестрелни оръжия и гръмко заявявал, че иска да убива евреи, след което започнал да застрелва поклонниците в храма. Стрелял е и по полицията ,когато пристигнала.

При предишното си идване в съда убиецът бе на инвалидна количка и говорел много малко. Според писмените показания, които Бауърс дал веднага след залавянето му, той искал „всички евреи да умрат“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук