Бинг Лиу /снимка: университет на Питсбърг, Си Ен Ен/

Изследовател, направил „много значими открития за коронавируса”, беше убит в жилището си от негов познат, който след това е сложил край на живота си, съобщи сп. „Пийпъл”.

Бинг Лиу, 37-годишен изследовател от Университета в Питсбърг, постигнал „много важни открития“, свързани с COVID-19 е намерен мъртъв в дома си в събота и е станал жертва на някой, когото е познавал.

Полицията на Рос Тауншип откри тялото на Бинг, който е доцент в Медицинския факултет на Питсбъргския университет, в дома му с многобройни огнестрелни рани.

Тялото на втори мъж – идентифицирано във вторник от разследващите като Хао Гу, на 46 години – е намерено в автомобил, паркиран близо до мястото на убийството на Бинг. Той е починал от самонанесена огнестрелна рана, съобщиха от полицията.

Разследващите заявиха, че двамата са се познавали и убийството вероятно е провокирано от лични причини и спор за интимен партньор, след което убиецът се е самоубил.

Убитият Бинг е известен и талантлив изследовател, високо ценен от колегите си.

„Бинг беше на прага да направи много важни открития за клетъчните механизми, които са в основата на инфекцията със SARS-CoV-2, и на клетъчната основа на последващите усложнения, настъпващи в човешкото тяло след заразяване“, се казва в изявление Медицинския факултет, където Бинг е работел.

„Той имаше бакалавърска и докторска степени от Националния университет в Сингапур, както и докторантура от университета „Карнеги Мелън” в Питсбърг и ще бъде запомнен в катедрата като човек, който е „търпелив, интелигентен и изключително зрял. Ще ни липсва много“, пишат колегите на Бинг.

Те обещаха да завършат изследванията на Лиу, като знак на почит към научните му постижения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!