На снимката: премиерът Бойко Борисов

Ако броят на заразените надхвърли 100 души на ден, ще върнем мерките, както беше, заяви от Министерски съвет премиерът Борисов на пресконференция след срещата на върха ЕС – Западни Балкани, проведена тази година като видеоконференция. Кризата с коронавируса е била централната тема на срещата.

„Мащабът на кризата с коронавируса изисква нашето единствено и солидарност, включително и към Западните Балкани. Европейският съюз мобилизира много бързо пакет от над 3,3 млрд. евро за здравния сектор на Западните Балкани – каза премиерът Бойко Борисов – Това е огромна финансова инжекция за нашите партньори от Западните Балкани, заяви Борисов и съобщи, че се отпуска и пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро и 1,7 млрд. евро пакет от помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.“

Премиерът съобщи, че лидерите са подписали и точка за свободата на словото на медиите и борбата с престъпността.

Отношенията със Северна Македания

Борисов посочи, че колкото твърдо подкрепя Република Северна Македония, толкова твърдо държи да няма изказвания в разрез с Договора за добросъседство.

„Да, ние твърдо ги подкрепяме, но и толкова твърдо държим на историята и много ясно сме го разписали в договора. ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество. Много бях подкрепен от други колеги, защото изказах разбиране към нашите колеги, но имаше недопустими за нас изказвания. Особено ме заболя, че България била „фашистка държава” и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с с българския подвиг, с българския народ и с българската църква“, заяви Бойко Борисов.

Борисов увери, че в отношенията със Северна Македония ще се придължа към Договора за добросъседство и европейските правила и договорености.

Пандемията

Що се касае коронавируса, резултатите са изключително лоши, посочи Борисов и подчерта, че пандемията по никакъв начин не е отминала, „както казва и най-големият институт в Германия – „Роберт Кох“.

В кризата с коронавируса България намира най-правилното сечение. Дори в Гърция не се излиза. Ако ние като нация се пазим, ще продължим да отслабваме, ако не – лекарството го знаем какво е, каза премиерът Борисов.

Мерките за бизнеса

Що се отнася до подкрепата за бизнеса, той отбеляза, че държавата иска да го подкрепи, но българският бизнес плаща едва 10% данък.

„В Германия мисля, че е 46%. Вече над 150 хиляди ползват мярката „60/40“, съобщи министър-председателят.

Той отбеляза, че освен неговата заплата и тези на министрите, „ние нямаме орязан разход. Оказа се, че и заплатите на депутатите не били орязани”.

„Акълът на БСП им го знаем – в момента, в който приходите на бюджета драстично са намалели, има една еуфория за харчене. Ако опозицията действително се готви да управлява в бъдеще, то трябва вместо да иска да харчи пари, да се запазят“, каза още Борисов.

Проблемите в „Левски“

Колкото до футболния „Левски” премиерът каза, че трябва да се намери начин се помогне. По думите му „това е славен клуб и ако дойдат с приемливо предложение – да не е държавна помощ, ще ви уведомим дали сме взели някакво решение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук