Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Всички знаят, че Доналд Тръмп ще започне война. Неговите критици казват така от първата му година като президент – спомняте ли си войната със Северна Корея, която прогнозираха, че ще започне. Тази война не се случи. Нито избухна бунт, когато президентът Тръмп премести посолството на САЩ в Израел в Йерусалим, акт, за който нехаресващите Тръмп бяха сигурни, че ще подбуди вълни от насилие и немислими сътресения. Но може би убийството на ген. Касем Солеймани от страна на САЩ най-накрая ще доведе до война.

Или може би не и това ще се окаже грешно предположение.

Иран може и да иска отмъщение. Но струва ли си с отмъщението за Солеймани да рискува съществуването на целия ислямски революционен режим там? Ако убийството на Солеймани е било акт на започване на война, Иран готов ли е да се бие и да спечели? Противно на това, което неоконсерваторите казват, Иран не се е превърнал във военна суперсила, сходна с нацистка Германия. Противно и на това, което неоконсерваторите понякога твърдят, Иран не е ирационален до такава степен, че да се „самоубие“.

Президентът Тръмп нареди атаката, в която беше убит Касем Солеймани, защото подкрепяните от Иран демонстранти нападнаха  американското посолство в Ирак, а американски контрагент беше убит при ракетно нападение на иракска военна база през декември. Администрацията на Тръмп също заяви, че Солеймани е планирал още нападения, на което не е трудно да се повярва, тъй като Солеймани е човек, който е разпалвал множество войни и бунтове.

Все пак режимите може да не са самоубийствени, но амбициозните бъдещи лидери имат собствено мнение за това какви рискове си струва да поемат в името на собствения си напредък. Иран не представлява военна заплаха за Съединените щати, но е голяма държава – около четири пъти по-голяма от Ирак – и евентуалното справяне с нахлуването и не би било лесно начинание. Една окупация би създала още повече трудности, а световната стратегическа среда е много по-неблагоприятна за американския авантюризъм, отколкото беше по времето на иракската инвазия през 2003 г. Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия, Индия или Пакистан биха се възползвали максимално от евентуалното невнимание на САЩ.

Доналд Тръмп беше избран, за да насочи отново погледа на Вашингтон към благосъстоянието на американците, а не към имперската политика на Близкия изток. Войната с Иран ще бъде предателство за неговия мандат – война, която ще доведе до други войни и по-продължителна окупация на региона. Така той ще стане поредния провалил се президент, поредния президент, който предизвика война. Но убийството на Солеймани не прави тази ситуация неизбежна- напротив, със смъртта на Солеймани беше премахнат един от хората, чиято роля в разпалването на насилието и враждебността в региона беше огромна. Президентът Тръмп нанесе удар в името на мира.

Статията е публикувана в американското политическо списание Spectator USA.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!