Германия деца

Защо коронавирусът засяга децата много по-слабо от възрастните се превърна в трайна загадка на пандемията. По-голямата част от децата не боледуват, а когато все пак се разболеят обикновено бързо се възстановяват. Тайната може да се крие във „вродения“ имунен отговор, насочен към непознати патогени, казват учени, цитирани от „Ню Йорк Таймс“.

Проучванията показват, че при децата има част от имунната система, която се е развила, за да ги предпазва от непознати патогени. Точно тя бързо унищожава коронавируса, преди да причини увреждане на телата им. Това показва изследване, публикувано тази седмица в „Science Translational Medicine“.

„Изводът е, че децата наистина реагират по различен начин имунологично на този вирус“, казва д-р Бетси Херолд, специалист по детски инфекциозни болести в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“, която ръководи изследването.

Учените установили, че при възрастните имунният отговор е много по-слаб.

Когато тялото срещне непознат патоген, то реагира в рамките на часове с вълна от имунна активност, наречена вродена имунна реакция. Децата по-често се сблъскват с патогени, които са нови за имунната им система.

Вродената им защита е бърза и поразителна. С течение на времето, когато имунната система се сблъсква с патоген след патоген, тя изгражда вече собствена база данни от познати вече вредители.  И когато тялото достигне зряла възраст, то разчита на по-сложна и специализирана система, адаптирана към запомнянето.

Адаптивната система има смисъл биологично, тъй като възрастните рядко срещат вирус за първи път, казва д-р Майкъл Мина, детски имунолог от Харвард.

Но коронавирусът е нов за всички и вродената система избледнява с напредването на възрастта, което прави възрастните хора по-уязвими. Във времето, необходимо на тялото на възрастен, за да стартира и работи специализираната адаптивна система, вирусът е имал време да навреди, показват изследванията на д-р Бетси Херолд от колежа „Алберт Айнщайн“.

Тя и нейните колеги сравняват имунните реакции при 60 възрастни и 65 деца и младежи на възраст под 24 години, които са били настанени в медицинския център „Монтефиоре“ в Ню Йорк от 13 март до 17 май.

Пациентите включват 20 деца с мултисистемен възпалителен синдром- това е тежката и понякога смъртоносна имунна свръхреакция, свързана с коронавирус.

Като цяло децата са били само леко засегнати от вируса в сравнение с възрастните, като предимно са съобщавали за стомашно-чревни симптоми като диария и загуба на вкус или мирис. Само пет деца са се нуждаели от механична вентилация в сравнение с 22 от възрастните. Две деца са починали, докато от възрастните битката с вируса са загубили 17 души.

Учените установили още, че децата са имали много по-високи нива в кръвта на две специфични имунни молекули, „интерлевкин 17А“ и „интерферон гамма“. Молекулите са най-много в най-малките пациенти и намаляват прогресивно с възрастта.

„Смятаме, че това предпазва по-малките деца, особено от тежки респираторни заболявания, защото това наистина е основната разлика между възрастните и децата“, каза д-р Херолд.

При някои възрастни пациенти с Ковид-19 липсата на силна ранна реакция също може да предизвика интензивна и нерегулирана адаптивна реакция, която пък от своя страна да доведе до остър респираторен синдром и смърт, допълва тя.

Всички вируси имат трикове за избягване на вродената имунна система, а коронавирусът е особено умел. Произведен в началото на инфекцията, „интерлевкин 17А“ може да помогне на децата да осуети опитите на вируса да избегнат вродения отговор и да предотврати по-късния адаптационен отговор.

Вроденият имунен отговор се задейства часове след излагане на патоген, но хората обикновено не идват в болницата до около една седмица след заразяване с коронавирус, когато симптомите са тежки, каза Акико Ивасаки, имунолог от Йейлския университет.

Тогава на практика е твърде късно да се проучи как вродената имунна система реагира на вируса, тъй като докато хората потърсят лекарска помощ това време вече е минало.

Кои са митовете за защитата на децата от коронавируса, опровергани от учените?

И все пак новите данни отричат ​​няколко популярни теории за това защо децата са защитени от вируса.

Някои учени подозираха, че децата може да се справят по-добре, тъй като са били по-скоро изложени на коронавируси, които причиняват обикновени настинки, което може да им предложи известна защита.

Но новото проучване не открива значителни разлики в имунния отговор на тези вируси между групите, отбелязва д-р Ивасаки.

Друга теория твърди, че децата генерират по-силен отговор на антитела, който изчиства вируса по-ефективно, отколкото при възрастни. Но новото проучване установи, че най-болните възрастни хора всъщност произвеждат най-мощните антитела.

Този резултат може да потвърди притеснението сред учените, че наличието на тези мощни антитела допринася за заболяването при възрастни, вместо да им помогне да се борят с вируса. Производителите на ваксини внимателно наблюдават изследваните субекти за признаци точно на този проблем.

„Това е тема, с която всички се заиграват“, каза д-р Джейн С. Бърнс, специалист по детски инфекциозни болести в Калифорнийския университет, Сан Диего.

„Възможно ли е високите показатели на някои антитела да са вредни за вас?“

Изследователите също трябва да научат какво се случва при децата след първоначалния имунен скок, каза д-р Бърнс.

Децата предизвикват силен имунен отговор, но телата им трябва бързо да го изключат, след като опасността отмине.

Ако този вирус стане ендемичен т.е характерен за даден район, подобно на коронавирусите, причиняващи обикновена настинка, децата в крайна сметка ще развият силна адаптивна защита и няма да изпитват проблемите, които възрастните имат сега, казва д-р Майкъл Мина, детски имунолог от Харвард.

Текстът е на „Ню Йорк Таймс“, а заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!