коронавирус

Учени от  Сан Франциско публикуваха своe изследване в научната платформа bioRxiv, посветено на създаден от тях специален спрей за нос. Те са убедени, че с негова помощ човек може да се предпази от опасния коронавирус, съобщава Дойче веле.

Новият медикамент е кръстен  „AeroNabs“, казва биохимикът Питър Уолтър, който е германец по рождение.

Въпросният препарат е разработен в неговата лаборатория в САЩ .

Целта е вирусът да се атакува още в носната кухина

Американският учен, чиято кандидатура за Нобелова награда по медицина е била обсъждана вече на няколко пъти, се надява, че този препарат може да осигурява 24-часова защита от инфекция с коронавирус.

Екипът около него е произвел в лабораторни условия изкуствени протеинови молекули, сходни с т.нар. нано тела.

Те са способни да заблудят патогените, причиняващи различни болести.

Идеята на учените е следната: молекулите да се прикрепят към короновидната форма на опасния вирус и по този начин да го обезвредят, допълва Дойче веле.

„Молекулите разполагат със свързочни сегменти, с които могат да се прилепят към вируса“, обяснява Уолтър. Стане ли това, те вече не се отделят от него и напълно го деактивират.

Какъв е механизмът на защитата?

За да онагледи този механизъм, Уолтър описва пътя на инфекцията: вирусът навлиза през носната кухина в организма. Там той атакува човешките клетки и после прониква дълбоко в белия дроб, където се размножава.

„Ако успеем да задържим вируса в носната кухина, произведените от нас AeroNabs  ще свършат добра работа“, казва професорът.

Друг плюс е, че въпросното вещество може лесно да се произведе в големи количества, и че производството му е сходно с това на инсулина.

Ако ефективността му бъде доказана в клиничните изследвания, които предстоят, то може да се появи на пазара още идните месеци.

Професор Уолтър казва, че екипът му вече води разговори с производители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!