Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

„Моята прогноза е, че ни чака време на протести може би една година“. Това заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него за управляващата партия ГЕРБ е най-изгодно да има бързи парламентарни избори, но оставала във властта, защото оставка на правителството няма да промени нищо.

По думите на Дончев заявката на министър-председателя Борисов за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание е подготвяна от няколко седмици.

Безспорен факт е, че демокрацията е в криза. Има нужда от рестарт, посочи още Дончев.

Вицепремиерът заяви, че е възможно протестите да продължат поне една година.

Промените, огласени от Борисов, обсъждани една седмица

Вицепремиерът каза, че предположените промени, оповестени от Борисов в петък, са били обсъждани около седмица. А подготовката е започнала преди около 5 години.

Нямаме нужда да печелим време, каза още Дончев и подчерта, че оставането им в Министерски съвет от тук нататък е вреда. Чисто политически за нас е най-изгодно да има избори веднага, коментира вицепремиерът.

Оставка обаче няма да се подаде – защото, по думите на Дончев, нищо няма да се промени.

Дончев отчете съпоставката между казаното от премиера и думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от 2019 г., за необходимостта от рестарт на политическия модел.

Томислав Дончев каза, че предложенията на ВМРО за промени в Конституцията, не са все още обсъждани. Не са водени разговори и по отношение на предложенията на Валери Симеонов. Не съм убеден, че наборната военна служба е това, от което имаме нужда, подчерта вицепремиерът.

Не бих станал премиер, каза още Дончев и допълни, че е политически обвързан и  ако се стигне до ново правителство, е добре то да бъде оглавявано от фигура със съвсем друг профил.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук