Ураган се пече в Мексиканския залив.

Университетът в щата Колорадо повиши прогнозата си за бурите през тазгодишния сезон на ураганите в Атлантическия океан заради рекордните температури на морската повърхност, съобщи Ройтерс.

Метеоролозите от университета прогнозно увеличиха броя на очакваните бури с имена до 18, от които ще се образуват 9 урагана, а 4 вероятно ще се превърнат в бури с ветрове над 179 км/ч, добавя БТА.

Продължаващото аномално затопляне на тропическия и субтропическия Атлантически океан е основната причина за увеличаването на нашите прогнозни числа“, написа Фил Клоцбах, който ръководи Групата за тропическа метеорология и изследване на климата към Университета на Колорадо.

Ефектът на Ел Ниньо – метеорологичния феномен, който потиска активността на ураганите в Атлантическия океан, тази година е компенсиран от много
горещи океански води. Те подхранват по-силни бури, защото се издига повече пара във въздуха, което може да предизвика и по-интензивни валежи.

Средните температури на морската повърхност през юни в Северния Атлантик са били с 0,91 градуса по Целзий по-високи от средното за 1991-2020 г. и с 0,5 градуса по-високи от предишния най-топъл юни, показват данни от Европейската служба за климатичните промени „Коперник“. Числата може да изглеждат малки, но всъщност половин градус средно е много и причинява големи щети.

Сезонът на атлантическите бури започна на 1 юни и продължава до 30 ноември.

Прогнозата на Университета на Колорадо е доста над тази на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, което очаква почти нормален сезон с между 12 и 17 бури с имена, 5-9 урагана и 1-4 големи урагана.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук