Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава до края на юли, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Целта е да се запази възможността на министъра да издава заповеди за въвеждане на мерки за намаляване нивата на разпространение на коронавируса, ако това се налага.

Предвижда се и засилване на контрола по спазване на епидемичните мерки. Вече областните щабове ще могат да въвеждат нови мерки взависимост от обстановката в конкретния район и взависимост от тяхната компетентност.

Ограничаване на масовите мероприятия

„Ще им препоръчаме също така на базата на един критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия, защото за последните няколко седмици забелязваме силно  разпространение на вируса при такива масови мероприятия“, каза здравният министър.

Доц. Кунчев допълни, че маската не е задължителна, в момента, в който конкретният човек участва в презентация пред хора т.е когато осъществява публична комуникация.

Чака се и заповед на здравния министър, с която ще се определи гражданите на кои страни ще влизат у нас свободно и за кои ще се налага 14-дневна карантина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!