Бригадата "Азов" погна руснаците южно от Бахмут.

Нанесен беше съкрушителен удар върху подразделенията на 72-а бригада на руската армия в южната част на Бахмут. Пленени са стотици. Оцелелите окупатори избягаха на километри от позициите си.

Това съобщи в среднощно видео командирът на Трета десантно-щурмова бригада („Азов“) на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Андрий Билецки. Видеокадри на панически бягащи руски бойци потвърдиха думите му.

Командирът на „Азов“ Андрий Билецки съобщава за контраатаката.

„Бягат цели батальони, стотици хора тичат назад през полето“, каза и военният експерт Роман Свитан.

В резултат на светкавична локална контраатака край Бахмут, 72-а мотострелкова бригада бе изтласкана от позициите си, съобщи БиБиСи. Става дума за групировката от 3-ти армейски корпус, сформирана през 2022 г. в Оренбургска област.

Според Билецки “6-а и 8-а роти от дивизията бяха напълно унищожени заедно с голямо количество бронирана техника ”. Той изчислява най-малко 500 убити и ранени руски бойци. По време на операцията са били и пленени „голямо количество“ руснаци, а 3-ти щурмови отряд на наемническата ЧВК „Вагнер“ също е понесла тежки загуби.

Командването на ВСУ съобщава, че настъплението е освободило напълно територия с ширина 3 километра и дълбочина 2,6 километра.

Собственикът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин също потвърди в свое видео, че войниците от 72-а бригада на редовната руска армия са обърнати в бягство. „Минахме покрай позициите. Бягат“, каза той в кадър. Той отново напсува военния министър Шойгу заради липсата на боеприпаси и заплаши, че скоро украинците ще влязат в Ростов.

Пригожин ругае Шойгу и предупреждава, че Бахмутският фронт се разпада.

Руското министерство на отбраната още не е коментирало съобщенията. „Крепостта“ Бахмут остава най-горещата точка на украинския фронт, със сериозни загуби и от двете страни, уточни БиБиСи.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук