Украйна войници
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Украинските военни съобщиха днес, че Русия е изтеглила част от войските си от градовете по поречието на река Днепър срещу град Херсон, предаде „Ройтерс“. Това е първият официален украински доклад за изтегляне на руски войски от главната фронтова линия в южната част на страната.

В изявлението бяха дадени само някои подробности и не се споменаваше, че украинските сили са преминали Днепър. Украинските официални лица също така подчертаха, че Русия е засилила обстрела от другата страна на реката, което е довело до повторно спиране на електрозахранването в Херсон, където електричеството започна да се възстановява едва близо три седмици след като руските войски напуснаха града и избягаха отвъд реката.

След като Русия изостави Херсон миналия месец, девет месеца след инвазията си в Украйна, реката вече формира целия южен участък на фронта.

Русия вече е казала на цивилното население да напусне градовете в радиус от 15 км от реката и е изтеглила цивилната си администрация от град Нова Каховка на брега. Украински официални лица по-рано заявиха, че Русия е изтеглила част от артилерията в близост до реката на по-безопасни позиции по-далеч, но досега не казваха, че руските сили напускат градовете.

„Наблюдава се намаляване на броя на руските войници и военна техника в селището Олешки“, заявиха военните, визирайки градчето срещу град Херсон, от другата страна на разрушения мост над Днепър.

„Вражеските войски са изтеглени от някои населени места на Херсонска област и са разпръснати в горските ивици по участъка на шосето Олешки – Хола Пристан“, се казва в съобщението, като се има предвид 25-километровия участък от пътя през крайречните градове, разпръснати в горите на брега срещу град Херсон.

В него се казва, че повечето от руските войски в района са наскоро мобилизирани резервисти, което предполага, че най-добре обучените професионални войски на Москва вече са напуснали.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук