Хиляди граждани излязоха на протест срещу изборните промени, готвени от хартиената коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП, пред сградата на Народното събрание тази вечер, въпреки студа. Хората започнаха да се събират около 18:20 часа, след като бяха призовани от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ преди няколко часа, когато стана ясно, че пленарното заседание ще продължи до окончателното обсъждане и гласуване на промените в Изборния кодекс. 

Протест срещу изборните промени
Протест срещу изборните промени, 01.12.2022 г. Снимка: Ивайло Мирчев/Facebook

По-рано днес ПП направиха опит да прекратят заседанието малко преди редовния край в 14:00 часа, но ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха заседанието да продължи до гласуване на всички промени, една от които връщането на хартиената бюлетина. Вижте още.

„Хартиената коалиция реши, че днес е денят, в който ще прокара хартиената бюлетина. Нека отново да кажем какво означава това – днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен. Днес е денят, в който отново отваряме вратата за 15% невалидни бюлетини“, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на съвместно изявление между формацията му и ДБ. Вижте тук.

След като обсъжданията започнаха, Христо Иванов от ДБ заяви, че това, което се случва в зала е „или аматьорщина, или целенасочено създаване на хаос за местните избори“. Цялото изказване – тук. 

Повече за опитите хартиената бюлетина да бъде върната през последната година – четете тук. 

„Гражданите са последната преграда пред “Хартиената коалиция”. Ще ги осветлим и ще покажем непримиримата си воля за честни и свободни избори!“, посочват организаторите на днешния протест – ПП, ДБ, „Спаси София“, сдружение „БОЕЦ“, инициатива „Правосъдие за всеки“ и „Ние идваме“, във Facebook.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук