Планираните за днес преговори за подписване на нов договор за транзит на газ между Русия и Украйна няма да се проведат.

Министърът на енергетиката на Украйна Алексей Оржел беше предложил проблемът да се обсъди днес. Руската страна прие, при условие, че до тогава „Нафтгаз” и „Газпром” се споразумеят за техническите подробности.

На 13 декември изтича последния срок, когато Русия и Украйна могат да сключат дългосрочен договор за транзит.

Сега действащото споразумение изтича в края на декември. Москва смята, че нов договор е възможен при взаимен отказ от претенции пред международен арбитраж и прекратяване на съдебните дела.

Киев заяви, че тези условия са неприемливи.

„Нафтогаз” оценява своите искания към „Газпром” на 22 млрд. долара.

Министърът на енергетиката Александър Новак подчерта, че урегулирането на задълженията „е един от основните елементи” на бъдещото споразумение. Руският президент Владимир Путин и шефът на „Газпром” Алексей Милер са на мнение, че Киев предлага неприемливо високи тарифи за транзит при евентуалното подписване на нов договор.

„Цените на газа в Европа може да се увеличат двойно, ако спре транзитът на руски газ през Украйна от 2020 г.“, съобщи ръководителят на „Нафтогаз” Андрей Коболев.

Според него е трудно да бъдат прогнозирани кризисни цени, но в началото може и да се удвоят.

Той припомни, че през март 2018 г., когато „Газпром” отказа да доставя предплатените количества газ, цената се е увеличила за няколко часа с 80 %.

Според Коболев, сценарий, при който „Газпром” ще продължи да доставя транзитен газ без подписан договор с Киев, е малко вероятен.

„Ако предположим, че няма споразумение, а постъпва газ, за Украйна ще възникнат определени рискове, ако приеме такъв ресурс. Ако приемаме газ без договор, няма да имаме основание да го измерваме. Съответно, всяка страна, например руската, може да ни обвини в кражба на газ. Освен това може да ни обвинят и в контрабанда, а това е сериозен въпрос”, смята Коболев.

В края на ноември изпълнителният директор на „Нафтогаз” Юрий Витренко заяви, че ако след 1 януари 2020 г. Русия и Украйна нямат подписан договор за транзит на газ, но доставката на синьо гориво продължава, Киев ще складира постъпващите количества в своите подземни хранилища като газ с неопределен собственик.

Свързана новина:

„Хромадске Интернешънъл”: Нефтената война свърши, но газовата продължава

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!