Софийският университет
На снимката: Софийският университет

СУ „Св. Климент Охридски“ отново оглави класацията за авторитетно ВУЗ в България, като бе поставен на първо място в класациите на институт „Отворено общество“ за 20 от 31 професионални направления, по които обучава студенти. Оценката на института, определена чрез рейтинговото система на университетите за 2019 година, бе представена днес в Министерството на образованието и науката.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления.  Тя се базира на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Софийският университет беше първи в най-много направления /17/ и миналата година, а в новата оценка затвържадава позициите си, като измества конкурентите в три позиции повече.

Техническият университет в София е първенец в 6 позиции, като запазва статуса си от миналата година. Всичките направления, в които той води, са технически.

Медицинският университет в София е трети в своеобразната класация, като е първенец в направления „Стоматология“, „Фармация“ и „Обществено здраве“, а в „Медицина“ дели първо място с Медицинския университет на Пловдив. Според оценката, се запазва тенденцията ВУЗ, които преподават медицински дисциплини, да не се различават драстично в качеството на обучението, а за реализацията на пазара на труда няма голямо значение от кой университет е издадена дипломата.

По 3 направления тази година оглавяват Химико-технологичният и металургичен университет (ХТМУ), Американският университет в България и Лесотехническият университет. ХТМУ и Лесотехническият университет водят класацията по специалностите, в които са специализирани като „Химични технологии“ и „Металургия“ (за ХТМУ) и горско стопанство, растениевъдство и ветеринарна медицина (ЛТУ). Американският университет запазва първенството в областта на „Политическите науки“, „Администрация и управление“ и „Обществени комуникации и информационни технологии“.

Аграрният университет в Пловдив оводи в 2 класации, като това е отстъпление с една в сравнение с миналата година.

11 висши учебни заведения имат първо място само в една дисциплина.

Според оценките тенденцията е половината от завършилите висше образование в България да продължават да работят на позиции, които не изискват диплома от университет в началната фаза на кариерата им. Безработицата сред висшистите намалява. Средната заплата, която получават в първите години след излизането от университета, се увеличава и е малко над средната за страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!