Кметът на район „Средец” Трайчо Трайков, гл. архитект Здравко Здравков и общинският съветник Борис Бонев днес на пресконфренеция представиха проект за превръщането на ул. „Съборна” в пешеходна зона, като част от действията, които се предприемат за подобряване на градската среда. Изпълнител на проекта ще бъде общинското предприятие „София проект”.

„Държа да подчертая, че ние не затваряме ул. „Съборна”. Ние я отваряме за пешеходци, за културен и градски живот. Отваряме я за възможността пешеходците спокойно и безопасно да разглеждат всичките исторически забележителности в околността.”, подчерта общинският съветник Борис Бонев.

Трансформацията ще освободи улицата от паркираните неправилно автомобили на северния тротоар, за да се създадат по-добри условия за придвижване на пешеходците. Проектът за първи път е разгледан през 2018г., когато от двете редици перпендикулярно паркирани автомобили е била премахната тази от южната страна на тротоара.

„Пред Вас е една кратка презентация на това, което искаме да направим като временна трансформация на ул. „Съборна”, която да даде възможност за създаване на една добра пешеходна връзка от площад „Света Неделя” към Градската градина.”, посочи арх. Здравков.

Участъкът от площад „Света Неделя” до улица „Цар Калоян” ще бъде напълно затворен за автомобили, като достъп до този участък ще имат единствено превозните средства, които обслужват Патриаршията и намиращите се там бизнеси. По ул. „Съборна“ в участъка между ул. „Леге“ и площад „Света Неделя” придвижването ще бъде еднопосочно, като участъкът за пешеходци ще бъде уширен. Ще бъдат поставени кашпи с дървета и пейки, а уличното осветление също ще бъде пребоядисано.

Участъкът от ул. „Съборна“, който се намира между ул. „Леге“ и Градската градина ще бъде напълно затворен. Ще бъде създадена и нова пешеходна пътека, която изцяло трансформира входа към Градската градина.

С цел подобряване на градската среда се предприемат и други проекти, посочва гл. архитект на София Здравко Здравков.

„Предприемаме във спешност с кмета по транспорта и с колегите от СОС няколко бързи проекта за изграждане на велосипедни алеи. Първо по ул. „Пушкин“ от булевард „Цар Борис III” до кръговото в Бояна, по ул. „Дондуков” до „Хаджи Димитър”, както и трансформация  на пространствата на булевард „Патриарх Евтимий” и бул. „Скобелев.”, посочи още Здравков.

Главният архитект посочи още, че проектът за ул. „Съборна“ ще бъде публикуван на сайта на столичната община и на сайта на столичната администрация, като там ще бъде поставен имейл за връзка, а гражданите ще имат 10-дневен срок, в който ще могат да дават предложения относно проекта. Очаква се участъкът да бъде завършен до началото на летния сезон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук