Орбан, Моравиецки
На снимката: полският премиер Матеуш Моравиецки и унгарският му колега Виктор Орбан

Унгария и Полша блокираха одобряването на бюджета на ЕС заради клауза, която свързва финансирането от ЕС със спазването на принципа на правовата държава, съобщи Би Би Си. Финансовият пакет включва 750 милиарда евро за фонд за възстановяване от коронавируса. Посланиците на 27-те държави-членки, които се срещнаха в Брюксел, не успяха да одобрят бюджета, тъй като двете страни наложиха вето върху него.

Унгария и Полша са критикувани за нарушаване на демократичните стандарти, залегнали в учредителния договор на ЕС. В момента ЕС разследва и двете за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации.

Държавите от ЕС вече се бяха договорили за бюджета от 1,1 млрд. евро за периода 2021-2027 г. и пакета за стимулиране заради коронавируса след маратонска четиридневна среща на върха през юли.

Посланиците прокараха клаузата, която обуславяше достъпа до еврофондове със спазването на принципа на правовата държава, тъй като това изискваше само квалифицирано мнозинство, заяви германското председателство на ЕС.

Но бюджетът и спасителният пакет се нуждаеха от единодушна подкрепа и след това бяха блокирани от Полша и Унгария.

„Не можем да подкрепим плана в сегашния му вид за обвързване на критериите за върховенство на закона с бюджетните решения“, каза Золтан Ковач, говорител на унгарския премиер Виктор Орбан.

Полският премиер Матеуш Моравецки заплаши с вето миналата седмица.

В понеделник полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро заяви, че въпросът за върховенството на закона е „просто претекст“.

„Това наистина е институционално, политическо поробване, радикално ограничаване на суверенитета,“ каза той.

В туит Йоханес Хан, еврокомисар по бюджета и администрацията, заяви, че е „разочарован“ от този ход.

Той призова държавите-членки да „поемат политическа отговорност и да предприемат необходимите стъпки за финализиране на целия пакет“.

„Тук не става въпрос за идеологии, а за помощ за нашите граждани в най-тежката криза след Втората световна война,“ добави той.

На фигурата: Как щяха да бъдат разпределени 750-те милиона евро от пакета за възстановяване

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!