Приключи гласуването за местна власт в Русия, след седмици на протести на опозицията, арести и насилие. В 85 региона в един ден за гласуване се проведоха избори на различни нива: за губернатори и ръководители на столици на регионите, до законодателните събрания и градските съвети. Имаше и избори за Държавна дума в четири едномандатни избирателни района.

Предварителните резултати показват категорична победа още на първия тур за кандидатите на властта в 16-те региона, където се избираха губернатори. На тяхна основа премиерът Дмитрий Медведев каза, че партията „Единна Русия“ запазва водещата си позиция.

Лидерите в надпреварата бяха назначени за временно изпълняващи длъжността от президента Путин. Някои от тях се явиха на изборите като независими, за да се дистанцират от губещата популярност управляваща партия „Единна Русия“. Ходът се оказа успешен, твърдят редица наблюдатели на вътрешнополитическите процеси в Русия.

Най-чакана и интересна беше битката за московския парламент, където беше отказана регистрация за участие на почти всички представители на несистемната опозиция. Това доведе до вълна от улични протести през лятото, сблъсъци с полицията и масови арести.

Според предварителните данни избирателната активност при изборите за Московската градска дума е била 21,52%.

„Единна Русия” остава водещата политическа сила в страната, заяви премиерът и лидер на партията Дмитрий Медведев.

„Имайки предвид информацията, която идва от нас от Далечния Изток, от Сибир, както и вече от данните от екзит пуловете, можем да кажем, че партията „Единна Русия “запазва лидерската си позиция“, каза той по време на видеоконференция с регионални офиси.

Медведев заяви, че партията е доволна от резултатите и благодари на руснаците, които взеха участие в тях.

В същото време Медведев коментира експеримента с електронно гласуване, който се проведе на три избирателни секции в Москва. Според него това е интересно преживяване, което трябва да се анализира.

МОСКВА

Според предварителните данни, след обработването на 85,13% от протоколите, „Единна Русия” получава 28 места, „Независимите” заемат 25 места в Московския местен парламент, Комунистическата партия – 14 места, членовете на „Яблоко” и „Справедлива Русия” – по три места всеки, става ясно от данните на информационното табло на Московската градска избирателна комисия.

Бившият говорител на московския парламент Алексей Шапошников води в 12-и избирателен район и печели 40,84% от гласовете. Членът на партията „Яблоко” Сергей Митрохин води в 43-и район.

Сега активна борба се наблюдава в 36-ия избирателен район – членът на Комунистическата партия Сергей Курган и независимата Олга Шарапова се борят за депутатското място, като и двамата кандидати до момента печелят 35,34% от гласовете.

СЕВАСТОПОЛ

Около 60% от протоколите на районните избирателни комисии са обработени в Севастопол при избора на депутати на законодателното събрание, 38,21% са спечелени от „Единна Русия” съобщи Севастополският градски изпълнителен комитет.

„След обработка на 59,78% от протоколите партията „Единна Русия“ получава 38,23% от партийните списъци на изборите за избирателен район в Севастопол, ЛДПР – 18,89%, Комунистическата партия – 18,83%,“ Справедлива Русия „- 8, 91%, „Партията на пенсионерите“ – 6,72%, „Комунистите на Русия“ – 3,72% „, заяви хоризонталната комисия.

Според градската избирателна комисия избирателната активност в 110 от 184 избирателни секции, където резултатите от гласуването вече са сумирани, възлиза на повече от 28,1%. Над 320 хиляди избиратели имат право да гласуват на избори на депутати от Законодателното събрание на втория тур в Севастопол.

САНКТ ПЕТЕРБУРГ

Настоящият губернатор на Санкт Петербург Александър Беглов води с 56% в настоящите избори, сочат данните от екзитпола, проведени от Общоруския център за социологически изследвания (ВЦИОМ), предава РИА Новости.

Михаил Амосов от „Гражданската платформа“ печели 21.4%, Надежда Тихонова от „Единна Русия“ – 19%, 3.6% от бюлетините са невалидни, сочи проучването.

Беглов е победителят в кметската надпревара в Санкт Петербург, сочат данните от екзитпола, проведени от Общоруския център за социологически изследвания (ВЦИОМ), предава РИА Новости.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!