Крайнодесният вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини трябва да оправдае решението си да провокира политическа криза и да оттегли подкрепата си за управляващата коалиция. Това заяви премиерът на страната Джузепе Конте, цитиран от АФП.

В изявление, направено след като Салвини поиска предсрочни избори, Конте настоя лидерът на партия „Лига” да „обясни на страната и да оправдае пред електората, който вярва във възможностите за промяна, причините, които са го накарали така грубо да прекъсне дейността на правителството”.

В четвъртък Салвини каза, че управляващата коалиция с антисистемното Движение 5 звезди се е разпаднала и призова на насрочване на нови избори.

„Не е работа на вътрешния министър да свиква парламента или да установява дневен ред във връзка с политическата криза“, заяви Конте.

Той обеща да се яви пред парламента, за да гарантира, че „кризата, която Салвини е предизвикал е най-прозрачната в историята на републиката“.

В кратко изявление премиерът, който е близък до „Движение 5” звезди, каза, че няма да толерира повече нападките на Салвини срещу неговите министри и го обвини, че „разчита на лозунги“ в търсене на подкрепа.

„Салвини трябва да обясни на избирателите, които вярват в обещанието за промяна, причините, които са го довели до прекратяване предсрочно и внезапно на работата на правителството“, каза Конте.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!