Управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти” ще осигурява кворума в пленарната зала на Народното събрание след напускането на БСП.

Амбицията е да се реализира пълен управленски мандат. Това стана ясно след заседанието им тази сутрин, което се проведе без участието на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

„Няма да има проблем с кворума, ще се затяга дисциплината”, обяви лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров:

И добави:

„С кворума няма да има проблем! Ние ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме. Имаме управленска програма, имаме подписано споразумение и то трябва да бъде завършено успешно!“.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че осигуряването на кворум в парламента ще се отрази  на участието на депутати в международни форуми и формати, но това ще бъде направено, за да се придвижат законопроекти занапред, обясни той и коментира решението на БСП да напусне пленарната зала на парламента:

„Самата БСП, по начина, по който прави своята политика, те се дистанцират от реалния парламентаризъм. Те се дистанцират от това действително да участват активно в законодателната дейност, в осъществяването на парламентарен контрол, което е една от основните парламентарни възможности на опозицията да контролира изпълнителната власт. След като и от този си вариант те се отказват…“.

Цветанов каза още, че на съвета днес са обсъдени приоритетите на управляващата коалиция – пенсии и доходи и вероятно през следващата година отново ще има 10 процента увеличение на бюджетните заплати.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че БСП смятат, че през парламентаризма могат да си правят кампания за евроизборите и местните избори.

„Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти, ние имаме един ангажимент – формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата. Това бе препотвърдено на Коалиционния съвет”, добави още Каракачанов.

Припомняме, че в понеделник, след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов обяви, че управляващите ще върнат преференциите както са били.

Премиерът Бойко Борисов определи изявленията на БСП, че преференцията е отпаднала, като нахалство.

По-скоро бил вдигнат прага на преференцията, но тъй като партия ГЕРБ била избрана с много преференциални гласове и има много членове в парламента, избрани по този начин, ще остане стария режим.

„Не трябва да има съмнение у гражданите, че едва ли не са подкрепили някакви важни решения, които са наложени от ДПС”, каза Борисов.

Според него това, което е накарало ГЕРБ да подкрепи високия праг на преференцията е, че Цветанов се е съобразил с ДПС, които са заявили, че няма да осигурят кворум и ще напуснат заседанието, но извиване на ръце не е имало.

Стана ясно още, че ГЕРБ ще започне процедура по смяна на ЦИК, чийто мандат е изтекъл.

Промените в Избирателния кодекс бяха гласувани в четвъртък миналата седмица, след повече от 15 часа дебати.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!