Валери Симеонов
на снимката: Лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Днес Валери Симеонов блесна с отсъствието си както на обявената от партията му пресконференция, така и на коалиционния съвет на управляващите. От новината, че той ще води листата на НФСБ за европейските избори през май стана пределно ясно, че се разграничава от коалиционните си партньори в „Обединени патриоти“. А отсъствието му от сбирката при Бойко Борисов в Министерски съвет показа, че се разграничава и от съвместното управление с ГЕРБ. Линията на разграничаване може да бъде продължена и до решението на НФСБ да не гласува ново снижаване на праговете на преференциите. Ето ги и подробностите.

Валери Симеонов ще е водач на листата на НФСБ за европейските избори. Това стана ясно на брифинг на партията, съобщи репортер на ДЕБАТИ.БГ. Решението е взето след среща на ръководството със структурите на партията.

„Обединени патриоти” няма да са обединени за изборите, а ще се явяват отделно. Първоначално преговори са водени в двустранен формат НФСБ-ВМРО поради отсъствието на представители на атака на коалиционните съвети.

Ябълката на раздора обаче бил Ангел Джамбазки, на чиято номинация държали от партията на Красимир Каракачанов. Това довело до решението всяка от партиите в „Обединени патриоти“ да се явява отделно на евровота, съобщи на пресконференцията Борис Ячев.

„Няколко седмици всъщност текат в НФСБ номинации за Валери Симеонов за водач на листа за европейски парламент. Тези номинации дойдоха след като в продължение на няколко месеца се опитахме да изчерпим разговорите и резултата от разговорите в рамките на коалиция „Обединени патриоти“. Водени бяха преговори с различен интензитет и с различна резултатност. Преговорите основно в последните месеци бяха в двустранен формат – НФСБ и ВМРО. За съжаление от няколко седмици тези разговори станаха безрезултатни. Нашите структури с тревога наблюдаваха останалите партии, които сочат желание за самостоятелно явяване“, заяви Ячев.

Той обяви още, че ако се стигне до възраждане на разговорите в коалицията „Обединени патриоти“, Валери Симеонов ще бъде и предложението на партията за водач на евентуална обща коалиционна листа.

„В името на коалиционното партньорство на този етап не сме провеждали разговори с други политически субекти“, обясни Ячев.

Впечатление направи отсъствието на Валери Симеонов както на пресконференцията на НФСБ, така и по-рано през деня на коалиционния съвет между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Попитан кои ангажименти на г-н Симеонов са по-важни от тези срещи, Борис Ячев не можа да даде отговор на журналистите. Вместо това той изреди къде е бил председателят на НФСБ през последните дни.

„Не е задължително номинацията на Валери Симеонов да стане в негово присъствие“, заяви зам.-председателят на партията Борис Ячев.

Той увери, че въпреки решението патриотите да се явяват отделно на европейските избори, това няма да се отрази на управлението и на програмата на коалиционното правителство.

„Всяка една от партиите от „Обединени патриоти“ е сложила подписа поотделно. Нямаме общо споразумение с ГЕРБ и всяка една от партиите има своите ангажименти в рамките на тази коалиция. Независимо дали ще се явим заедно или поотделно, всяка партия от малката коалиция трябва да си изпълнява ангажиментите към колегите от ГЕРБ“, каза още Ячев.

Депутатът коментира и завоя на ГЕРБ по отношение на прага за преференциите. По негови думи НФСБ ще остане на сегашната си позиция – праговете да бъдат високи, тъй като това нарушавало политическото и коалиционното доверие по време на избори. Ячев даде пример с предишни вотове, при които преференциалната агитация се отразявала зле на отношенията в „Обединени патриоти“.

Останалите партии в ОП – „Атака“ и ВМРО очевидно не са на това мнение, тъй като както и миналата седмица по време на приемането на промените, ще гласуват праговете за преференциите да останат в досегашния си вид.

По отношение на новия състав на ЦИК, НФСБ ще подкрепи избирането му, но Ячев коментира, че не вижда как това ще стане до изборите за Европейски парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!