Днес в Европейския парламент, преди гласуването на новата Еврокомисия, нейният председател Урсула фон дер Лайен представи някои от приоритетите на своя мандат:

Уважаеми депутати, Европа има много, с което да се гордее. Ние сме водеща търговска суперсила в света. На първо място сме в глобален план по износ на стоки и услуги. Ние сме най-голямата изходна и крайна точка на преки чуждестранни инвестиции навсякъде от света. Нашата промишленост е от световна класа в сектори с висока добавена стойност.

Например ние произвеждаме 1/3 от сателитите в космоса. Нашите компании заемат водеща позиция и притежават 40% от патентите за възобновяеми технологии в света. Ние трябва да впрегнем тази преобразуваща сила в рамките на тандемния климатичен и дигитален преход, за да засилим нашите устои и потенциал за новаторство. Това може да стане единствено чрез инвестиции.

Уважаеми депутати, има нужда от по-голям размах. Години наред инвестираме по-малко в новаторството, отколкото нашите съперници. Това е сериозна пречка пред конкурентноспособността и нашата способност да оглавим това преобразуване. Ето защо не трябва да гледаме на следващата многогодишна финансова рамка просто като на счетоводна дейност. Преди 7 години светът нямаше нищо общо със света след 7 години. Нашият бюджет се нуждае от сериозна модернизация и знам, че тук мога да разчитам не само на опита и уменията на Йоханес Хан, но също и на този парламент.

Държавните бюджети не са неизчерпаеми. Трябва да направим така, че инвестициите да отиват там, където има нужда от тях, като завършим съюза на капиталовите пазари. Това ще подобри достъпа до финансово подпомагане за малкия бизнес и стартиращите предприятия, за да могат да се развиват, да извършват новаторска дейност и да поемат необходимите рискове.

Същото важи и за банковия съюз – трябва да го завършим, за да стане нашата финансова система по-силна и устойчива. Аз възложих тази задача на Валдис Домбровскис – правилният човек за правилния пост. Той ще направи така, че икономката ни да работи за хората – качествени работни места, равни възможности, справедливи условия на труд и приобщаване. Той знае, че се нуждаем от солидни публични финанси зе устойчивия растеж. Той ще се грижи за конкурентноспособността и устойчивостта. Те вървят ръка за ръка. Никога не трябва да забравяме, че конкурентната устойчивост винаги е била в сърцевината на нашата социална пазарна икономка, просто е използвано друго име. Помислете си за семейните бизнеси в целия ЕС. Те не са изградени само на базата на акционерна стойност или материално стимулиране. Те са изградени, за да се предават от поколение на поколение, да предоставят прехрана на служителите. Те са изградени на базата на стремежа към качество, традиция и новаторство.

Нещата, които правим днес, може да се променят. Ние трябва да преоткрием нашата конкурентна устойчивост. Уважаеми приятели, в този дух всяка една държава-членка пое ангажимент за изпълнение на целите за устойчиво развитие на ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!