Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Ръководителят на изпълнителната власт в Европейския съюз, Урсула фон дер Лайен, предупреди Унгария и останалите страни членки на ЕС, които предприемат извънредни действия в борбата с коронавирусната пандемия, че спешните мерки не трябва да подкопават демокрацията, съобщи „Ройтерс“. Председателката ня Еврокомисията изрично и за пореден път подчерта, че потискането на дейността на медиите е един от основните пътища за подриване на демокрацията. Повод за новото предупреждение даде решението на Унгария да предостави на правителството пълномощия да работи без да се съобразява с парламента по време на кризата.

Унгарският парламент в понеделник предостави на националистическия министър-председател Виктор Орбан безсрочно право да управлява с изпълнителни укази и да вкарва в затвора тези, които нарушават мерките за ограничаване на разпространението на вируса или разпространяват невярна информация, свързана с пандемията. Второто буди особено остри опасения, че може да бъде използвано за репресии срещу медии и журнолисти.

„От изключителна важност е спешните мерки да не са за сметка на нашите основни принципи и ценности… Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии – заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – Всички спешни мерки трябва да бъдат ограничени до необходимото и да са строго пропорционални. Те не трябва да продължават безкрайно… правителствата трябва да гарантират, че подобни мерки подлежат на редовен контрол.“

Главата на Европейска комисия също заяви, че ще анализира и следи отблизо прилагането на новите закони в Унгария, която е обвинена в подронване на демокрацията, като поставя медиите, академичните заведения и групите за права под по-голям държавен контрол.

В унгарския евроскептичен съюзник Полша правителството ограничава движението и икономическата активност на хората чрез изпълнителни постановления. Юридическите експерти казват, че е трябвало да обяви правно положение на природно бедствие.

Варшава не желае да прави това. Критиците казват, че това би довело до забавяне на президентските избори, предстоящи на 10 май, в които действащият президент Анджей Дуда, който се води независим, но е съюзник на управляващата партия „Закон и справедливост“, изпреварва конкурентите си в социологическите допитвания.

И Варшава, и Будапеща – бившите комунистически страни на източния фланг на ЕС – водят поредица от продължаващи битки с блока, който ги обвинява в подкопаване на демократичните принципи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук