Урсула фон дер Лайен
на снимката: Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз възнамерява да изгради своя собствена армия, за да не разчита на САЩ за отбрана. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава Daily Mail.

Тя изрази загриженост от падането на афганистанското правителство под натиска на талибаните. Фон дер Лайен е убедена, че това събитие поставя сериозни въпроси не само пред НАТО, но и за страните, които са част от ЕС.

Ръководителят на Европейската комисия поиска да се ускори развитието на Европейския отбранителен съюз. Според нея за това не е необходимо да се образуват специални нови части, тъй като такива съществуват отдавна. Фон дер Лайен подчерта, че в ЕС трябва да има достатъчна политическа воля, за да използва военни инструменти в международните отношения без помощта на САЩ и НАТО.

Според нея, ЕС трябва да осигури по -голяма стабилност в своя регион и извън него, както и да участва в мисии, които не са инициирани от Северноатлантическия алианс или ООН.

Изявлението й идва след като вчера Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха специален пакт за сигурност. Новата инициатива се нарича Аукус и според трите държави е от ключово значение за защитата на интересите им в Индо-тихоокеанския регион.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!