Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков заминава на еднодневно официално посещение в Република Северна Македония на 18 януари 2022 г. Това ще бъде първата визита на български премиер в РС Македония за последните няколко години. В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

В Скопие премиерът Кирил Петков ще се срещне с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата ще проведат разговор на четири очи. Ще се проведе и разширена среща на двете делегации.

В рамките на визитата Кирил Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери. Предвидени са също срещи с председателя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ. Министър-председателят ще се срещне и с представители на българската общност.

Същевременно в навечерието на посещението на българския премиер, македонският външен министър Буяр Османи заяви в интервю за БНТ, че е склонен да предложи промени в работата на Смесената историческа комисия.

„Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа. А защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, смята Османи.

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, смята той. Според Османи, във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в региона.

Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава. По този начин той коментира искането за включването на хората с българско самосъзнание в Конституцията на РС Македония.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук