Увеличаване на броя на хората, които са хванали лаймска болест, се наблюдава през последните седмици. Данните бяха обявени от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му, за периода 3 – 23 юли има два пъти по-голям брой от миналата година по същото време. Тези заболявания се предават от кърлежи. „При марсилската треска имаме по-малко случаи от миналата година – с около 1/3. Това говори добре, че се взимат профилактичните мерки при свалянето на кърлежа. Когато той бъде свален, трябва да се вземат една или няколко дози антибиотик – възрастните „Тетрациклин“, децата някакъв макролиден антибиотик“, коментира проф. Кантарджиев.

Той каза още, че за децата е достатъчна и една доза и тогава се ликвидира възможността да се развие бактериалната инфекция при ухапване от кърлеж.

Попитан дали са опасни комарите у нас и могат ли да разпространяват заболявания, проф. Кантарджиев обясни, че на този етап в нашата страна пренасят много малко заболявания. „Най-опасни инфекции, които в момента нямаме през тази година, е западнонилската треска, характерна за съседните на България страни. Миналата година в Гърция имаше взрив от западнонилска треска, особено в северните части на Гърция, където около 100 души загубиха живота си. Затова в момента периодът е такъв, че всеки трябва да взима лични мерки срещу ухапването на комари. Първо – ползването на репеленти за кожата и дрехите. Второ – комарници на прозорците през нощта“, допълни той, цитиран от „Актуално“, и уточни, че са много ефективни и апаратчетата, които се слагат в контактите срещу комари.

По думите му човек, ако не иска да се разболее от някоя пренасяна от комар инфекция, трябва да се пази от ухапвания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук