Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Организаторът на протестите на медицинските специалисти Мая Илиева се оплака в социалните мрежи, че е уволнена дисциплинарно. По думите й това се е случило в 18.30 часа в събота.

„От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда. Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони“, написа Илиева в социалните мрежи.

И добавя:

„За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните „доказателства“. „Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта“, задава въпрос Илиева. Тя смята, че уволнението й е именно заради протестите.

„И най-важното – не без помощта на синдиката (Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ – CITUB), защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят „голямата уста“ (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда“. И се погрижи, удържа на обещанието си.“. е позицията на Мая Илиева. Тя заявява, че ще заведе съдебни дела по повод уволнението си, като е като е категорична, че ще продължи да отстоява исканията си за по-добри условия за работа на медицинските служители.

По случая се зае да работи омбудсманът Мая Манолова. Според нея „силните на деня“ се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права”.

„Скандализирана съм от уволнението на Илиева и е очевидно, че това е опит да й бъде затворена устата“, допълни Манолова.

И добави, че това не е единственият случай за оказване на натиск и посочи, че на такъв са били подложени и други медицински специалисти, извън София.

Според омбудсмана е оказван натиск и върху протестиращи граждани за други каузи.

„Това е тревожен факт за състоянието на демокрацията в България“, каза още Манолова.

Медицинската сестра Мая Илиева изрази категоричното си мнение, че ще потърси правата си в съда.

В становище на болницата, изпратено до медиите, е посочено, че наложеното дисциплинарно наказание на Илиева е „мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по време на изпълнение на непосредствените й професионални задължения“, а като повод за налагане на наказанието са: „факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!