Министър-­председателят Бойко Борисов освободи Стоил Апостолов от длъжността заместник-­министър на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Решението на премиера е взето след излъчен в телевизионно предаване репортаж за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което Апостолов е бил управител.

Това, което видях снощи, беше достатъчен аргумент още сутринта да го освободя, каза Борисов.

Назначението на Апостолов беше оповестено вчера, след заседанието на Министерския съвет. 55­-годишният Апостолов е в листата на ГЕРБ от Пазарджик. По специалност е анестезиолог и бивш управител на болницата в Пещера, Пазарджик, Бургас.

В репортажа се твъди, че през 2016-та на пациентка е направена пункция в частната болница в Бургас, чиито управител е бил уволненият зам.-министър. Но в медицинската документация пункцията е отразена като операция. В запис със скрита камера служител на болницата обяснява, че това се правело, „за да получим парите по Касата“.

Не е източвана Здравната каса и не са допуснати сериозни нарушения при операцията в бургаска болница. Това е становището на лечебното заведение след репортажа, заради който беше уволнен зам.­министърът. Зависи кой как я интерпретира думата операция, защото пункцията също е проникване в кух орган. Т.е. проникнато е в ставата. Отчетено е по съответната клинична пътека. Единственият проблем, който ние установихме при вътрешната проверка – има объркан оперативен протокол, който е нанесен в епикризата.

Апостолов коментира освобождаването си от поста като правилна реакция на премиера заради изострения натиск върху политическата система. Здравната каса също ще извърши проверка по случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук