Джузепе Конте
на снимката: Министър-председателят на Италия Джузепе Конте

Италианското „Движение 5 Звезди“ (Д5З) и лявоцентристката „Демократическа партия“ (ДП) постигнаха споразумение за формиране на правителствена коалиция и отлагане на изборите в третата по големина икономика на еврозоната. Д5З заяви, че коалицията ще бъде ръководена от напусналия премиер Джузепе Конте, който подаде оставка след краха на популисткото правителство на Италия по-рано този месец.

„Днес уведомихме президента на републиката, че е постигнато политическо споразумение с „Демократическата партия“ Джузепе Конте да получи отново мандат като премиер“, каза лидерът на Д5З Луиджи Ди Майо, цитиран от световните медии.

По-рано представители на ДП, която водеха преговори за създаването на нова парламентарна коалиция с Д5З, заявиха, че подкрепят кандидатурата на подалия оставка премиер Джузепе Конте, когото Движението иска отново да види като председател на италианския Министерски съвет. В същото време, според заместник-секретаря на Демократическата партия Андреа Орландо, демократите смятат за погрешно постът на вицепремиер в евентуално бъдещо правителство да бъде зает от лидера на Движението Луиджи Ди Майо, който изпълнява същата роля в предишното правителство.

„Ако премиерът е от Движението, ще бъде справедливо, ако представител на Демократическата партия стане вицепремиер“, написа Орландо в „Туитър“ след срещата на делегациите.

Президентът Матарела по време на срещи с ръководството на двете партии трябваше да разбере колко устойчива и дългосрочна може да стане новата коалиция. Според източници от кабинета на президента, държавният глава възнамерява да прекрати правителствената криза възможно най-скоро: резервен вариант на Матарела бе възможността да назначи техническо „правителство с предизборни гаранции“ за предсрочни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!