На снимката: Бенямин Нетаняху и Бени Ганц

Израелският парламент се разпусна днес, след като раздробената управляваща коалиция на премиера Бенямин Нетаняху не успя да приеме бюджет. Това ще доведе до четвърти избори в рамките на две години и ще поднови безпрецедентната политическа криза в страната. Парламентарните избори в еврейската държава ще се състоят на 23 март 2021 г., съобщи израелското държавно радио Kan.

Коалицията, водена от Нетаняху и неговия съперник, министърът на отбраната Бени Ганц, пропусна среднощния срок за одобрение на бюджета за 2020 г., което по закон доведе до автоматичното разпускане на парламента и нови избори.

В последно време Бенямин Нетаняху и Бени Ганц полагаха все по-малко усилия да демонстрират единство. Дълбокото разделение вътре в управляващата коалиция беше видима при всяка съвместна проява.

Премиерът Нетаняху и министърът на отбраната Ганц в действителност са убедени политически противници. Въпреки това през май те създадоха съвместно правителство, тъй като не бяха в състояние поотделно да си осигурят необходимото мнозинство .

Съвместната работа на коалицията беше затруднена от съществуващото взаимно недоверие. И до днес парламентът на Израел не е приел бюджета на страната. Кнесетът има време до полунощ да навакса пропуснатото – в противен случай ще се стигне до нови избори.

Ганц и Нетаняху се опитаха да отложат крайния срок с една седмица, но изглежда, че някои депутати от партията „Синьо и бяло“ на Ганц не са съгласни с такъв подход.

Спорът вътре в коалицията само изглежда, че е свързан с държавния бюджет. В действителност основният въпрос е дали и кога Нетаняху ще освободи премиерския пост.

Съгласно коалиционното споразумение, Бени Ганц трябва да поеме премиерския пост след по-малко от година. Критици на настоящия премиер подозират, че Нетаняху иска да предотврати този вариант и затова се опитва да провали правителството.

В действителност и Нетаняху, и Ганц имат проблем: социологическите проучвания показват, че при едни бъдещи избори и двамата може да се окажат откъм губещата страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!