Ню Йорк ваксинационен сертификат, паспорт
Снимка: БГНЕС

Ню Йорк ще стане първият голям град в САЩ, който ще изисква доказателства за ваксинация срещу Covid-19 в ресторанти, фитнес зали и други бизнеси, заяви кметът Бил де Блазио, цитиран от Ройтерс.

Посредством широкодостъпните ваксини американските власти се борят с последния скок на инфекциите, вместо да разпоредят отново затваряне на бизнеса и оставяне на хората вкъщи, както направиха миналата година.

Правителството на САЩ и няколко американски щата, заедно с някои болници и университети, вече изискват служителите да се ваксинират. Компанията Tyson Foods стана един от най-големите частни работодатели, изискващи имунизация на работниците срещу коронавируса.

Управляващите на  Ню Йорк ще изискват доказателство за поставена поне една доза на Covid ваксина, като това ще се прилага от 13-ти септември. Подобно на изискванията за носене на маски и миналогодишните заповеди за оставане у дома, планът на града вероятно ще срещне твърда съпротива.

САЩ може да одобрят окончателно ваксината на Pfizer през септември

Ваксината срещу коронавирус от американската компания Pfizer и нейния партньор BioNTechможе да получи пълно одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата в началото на септември. Това съобщи във вторник The New York Times, позовавайки се на източници.

Според вестника регулаторът е определил неофициален срок за одобрение на ваксината преди Деня на труда. Тази година той ще бъде отбелязан в САЩ на 6 септември. Според лекарите получаването на пълно разрешение за лекарството, одобрено досега само по ускорената процедура за употреба в извънредни ситуации, ще премахне много от страхове за безопасността на ваксината. Освен това ще разреши много правни въпроси, свързани с въвеждането на задължителна ваксинация за определени групи хора. „Ню Йорк Таймс“ посочва, че Пентагонът чака регулаторът да даде окончателно одобрение за една от ваксините срещу коронавирус.

Отбелязва се, че компанията Moderna е подала молба за пълно одобрение на ваксината си в САЩ през юни, но все още не е изпратила пълен пакет от документи. Johnson & Johnson изобщо не е изпратила заявление, но планира да го направи тази година. Трудната част при получаването на пълна ваксина, одобрена толкова бързо, е, че тя изисква медицински специалисти да прегледат 10 пъти повече документи, за да дадат окончателно одобрение, отколкото при одобряване на лекарство за спешна употреба.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!