регистрирани заразени коронавирус

В Русе разследват случай на представяне на фалшив документ за PCR SARS-Cov-2 тест. Измамата се е случила на 18 декември на съвместния българо-румънски ГКПП „Дунав мост“. От Районната прокуратура заявиха, че е задържано лице, представило неистински официален документ – справка за PCR тест. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.308, ал.1 от наказателния кодекс. Той предвижда, че който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.

От лабораторията в Русе, чийто сертификат е фалшифициран, обясниха, че най-вероятно е била хакната информационната им система. По думите на д-р Розина Мирчева, която е управител на лаборатория „Здраве“, сертификатът за PCR тест е бил изваден от тяхната информационна система. Не е ясно как е станало това, но всичко в него е фалшиво – лабораторният номер, уникалният бар код и начинът на изписване на резултата, коментира д-р Мирчева.

Освен това при тях няма регистрирани такива пациенти, а подписът на лекарят, който е извършил изследването, е неправилен, тъй като не се занимава с PCR тестове.

В хода на разследването е извършено претърсване в жилище в Русе, при което е намерена и иззета компютърна техника. По случая са разпитани свидетели и са назначени експертизи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук