В Солун се провежда многохиляден митинг под лозунга „Македония е Гърция“. Протестът е по инициатива на различни националистически сдружения и преди всичко на неонацистката партия „Златна зора“.

От цялата страна в пристанищния град са докарани хора с над 500 автобуса. Според организаторите са се събрали около 50 000 протестиращи. Демонстрантите настояват името Македония да не се използва от тяхната северна съседка Република Македония.

В същото време гръцкият премиер Алексий Ципрас деликатно се разграничи от протестиращите, заявявайки, че трябва да се намери решение на спора, който Гърция има с Република Македония, съобщи БГНЕС. Обратното само подкопава позициите на Атина в региона, изтъкна той.

Ципрас, обръщайки се към своите сънародници, подчерта, че много страни от цял свят вече 25 години признават северните съседи с името „Република Македония“. Според него би било нормално Македония да фигурира в името на страната, но то трябва да бъде част от по-сложно съставно наименование.

Преговорите за решаването на влачещия се от четвърт век спор навлязоха в своята решителна фаза. Според повечето наблюдатели новото македонско правителство на премиера Зоран Заев има желание да реши спора за името с Гърция. Неговата политика намира подкрепа сред международната общност – страните-членки на НАТО и ЕС. Това бе подчертано и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше на двудневно посещение в Република Македония тази седмица. По време на визитата си той даде за пример постигнатия вече от Заев Договор за добросъседство и приятелство с България, който беше подписан на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни.

Самият договор беше ратифициран на 15 януари 2018 г. от македонския парламент. Това е знакова дата, защото на нея през 1992 г. България първа в света призна Република Македония под нейното конституционно име, а след това направи постъпки пред Великите сили да строят същото. В резултат на дипломацията на президента д-р Желю Желев през лятото на 1992 г. суверенитета на Република Македония беше признат и от първия демократичен президент на Русия Борис Елцин, което даде „зелена светлина“ и други държави да последват този пример. Действия, които днес признава гръцкият премиер Алексис Ципрас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!