Комплекс С-300
Комплекс С-300. Снимка: Министерството на отбраната на Руската федерация/mil.ru

Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) на Руската федерация смята предаването от България на Украйна на ракети за системите за ПВО С-300 за „грубо нарушение на международните задължения“ и призовава София да преразгледа решението си, предава Интерфакс, цитирана от „Фокус“.

Реакцията на руските власти идва близо два часа, след като българският парламент прие окончателно военна помощ за Украйна, която представлява дефектирали ракети от зенитните комплекси C-300.

Недоволството на руската федерална служба от решението на българския парламент е продиктувано от това, че подобна помощ не може да бъде предоставяна без одобрението на Москва, но също така и че по този начин се подклажда ескалиране на напрежението и увеличаването на жертвите.

С подобни аргументи и българският президент Румен Радев неколкократно се е изказвал срещу военната помощ за Украйна, като често е наричал поддръжниците на помощта „военнолюбци“.

„В медиите се появиха съобщения за одобрението на българското Народно събрание за предаването на киевския режим на ракети за зенитно-ракетните системи С-300. Това е пореден опит на българското ръководството грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола върху въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна“, заявяват от руската служба.

„Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение с цел недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, посочват още от ФСВТС.

Ведомството припомня, че съгласно споразумението между правителствата на Русия и България за военнотехническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. предаването на доставено въоръжение и военна техника на трета страна е

недопустимо без предварителното писмено съгласие на Москва.

„Прехвърлянето на оръжие в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви“, уверяват още от ФСВТС.

Според гласуваното от парламента решение, страната ни ще предаде дефектирали зенитни ракети от типа 5В55Р(К) от комплексите C-300 и  боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.5 х 45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

По думите на началника на отбраната Емил Ефтимов помощта представлява между 3 и 5% от цялото ни налично количество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук