Само този петък в Троянския манастир, християните ще имат възможност да се поклонят на руска чудотворна икона на свети Лука Кримски с вградена частица от ковчега му, в който е бил погребан. Светинята ще бъде изложена за поклонение от сутринта, а в 10 часа пред нея ще бъде отслужен молебен канон за здраве.

св. лука - 14.11. -1

„Призовават се всички християни и най-вече онези, които са болящи и имат нужда от молитвената подкрепа на светецът- лекар, да заповядат да се поклонят пред неговата икона и да се помолят, ще бъдат помазани с елей и поръсени със светена вода”, каза игуменът на светата обител епископ Сионий.

ангел бончев 11
На снимката: Ангел Бончев

Чудесата на свети Лука Кримски са хиляди и за различни здравословни проблеми. Към него прибягват и много хора, на които им предстои операция. Приживе, той е известен с това, че като лекар-хирург е нямал неуспешна операция. Отново в петък от 11 часа в Троянската света обител, ще бъде представена детската книга за свети Лука Кримски „Свети Лука Доктора” на журналиста Ангел Бончев, а от 11.30 предстои и прожекцията на филма „Светителят хирург”.  Филмът „Светителят хирург” разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. Заснета е и една вече покойна монахиня, която е била лично кръстена от свети Лука Кримски в една стая, а не в църква, заради забраната по онова атеистично време да бъдат кръщавани деца, иначе монахиня Анна си спомня този миг от живота си. Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се покоят неговите мощи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук