В новите учебници по история за десети клас, в които ще се изучава най-новата история на страната, е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

През новата учебна 2019/2020 година учениците от десети клас ще учат по нови учебни програми, които са част от провежданата от три години реформа в училищното образование.

Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен гласи, че управлението, довело страната до национална катастрофа, нарушаването на основни човешки права и свободи, терорът срещу несъгласните със системата и др., дават основание режимът да бъде обявен за престъпен.

Изучаването на комунизма влиза в учебниците по история след гражданска петиция и протести.

В одобрената в началото на м.г. нова учебна програма по история за десети клас бяха включени понятия като комунизъм, репресивен апарат, „Народен съд“, терор, атентат, съветизация, експроприация, безпартиен режим и трудововъзпитателни общежития.

В новите учебници има още информация за репресивната политика и икономическите трудности по време на режима. Посочени са примери с лагерите и дълговите кризи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!