В Украйна започна предизборната кампания за избор на президент, като Петро Порошенко е изправен пред тежка битка за преизбиране сред гласоподавателите, разочаровани от корупцията и бавния темп на реформите.

Порошенко, чието правителство е в конфликт с подкрепяните от Москва бунтовници в индустриалния изток, преследва двукратния бивш премиер Юлия Тимошенко в последните проучвания на общественото мнение.

Гласуването ще се проведе на 31 март, а втори кръг три седмици по-късно, ако никой от кандидатите не вземе повече от 50 процента на първия.

Порошенко, 53-годишен шоколадов магнат, постигна победа на изборите през май 2014 г. след народно въстание, което свали поддържания от Москва Виктор Янукович.

Той обеща да обвърже бившата съветска държава с близо 45 милиона души население към Запада и се опита да прокара амбициозни реформи.

Критиците обаче твърдят, че икономиката е в развалини, корупцията е широко разпространена и Порошенко е направил малко, за да овладее колегите си олигарси.

Една анкета тази седмица показа, че 16,1% от очакваните гласоподаватели планират да гласуват за Тимошенко, а Порошенко изостава с 13,8%.

След въстанието през 2014 г. Москва анексира Крим и подкрепи рускоговорящите сепаратисти на изток в Украйна в конфликта, който отне живота на повече от 10 000 души.

Войната е огромна тежест за затруднената икономика на Украйна, като Порошенко е принуден да разчита на помощта от Запада.

Този месец Международният валутен фонд потвърди, че ще даде на Киев 4 млрд. долара заем.

Очаква се Порошенко да се кандидатира за преизбиране, въпреки че все още не е потвърдил, че ще уучаства в надпреварата.

Неговите възможности за преизбиране изглеждаха още по-мрачни през ноември, когато украинският шоумен Володимир Зеленски го изпревари като втори по популярност кандидат за президент на страната.

Но рейтингите на Порошенко се увеличиха, след като той ръководеше създаването на независима от Москва украинска православна църква.

Неговата репутация получи и тласък, след като Русия конфискува три от корабите на украинския флот и задържа две дузини моряци, които се опитаха да преминат от Черно море до Азовско море през ноември.

Руският президент Владимир Путин обвини Порошенко, че провокира военноморската криза в опит да увеличи популярността си преди гласуването.

„Изборите ще бъдат много мръсни и много сложни“, каза Анатолий Октисюк, анализатор в „Демократична къща“, киевски мозъчен тръст. “Залозите са много високи.4

Той каза, че много украинци планират да гласуват за Тимошенко „не защото я подкрепят, а защото са против Порошенко“.

58-годишната Тимошенко беше водеща на оранжевата революция в Украйна през 2003-04 г., два пъти е служила като премиер и е прекарала три години в затвора за злоупотреба с власт.

Тя загуби изборите през 2010 г. срещу подкрепения от Кремъл Янукович и безуспешно се изправи срещу Порошенко през 2014 г.

Очаква се да се кандидатират и проруският депутат Юрий Бойко, както и ръководителят на популистката Радикална партия Олег Ляшко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!