Moderna

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е дала зелена светлина за коронавирусната ваксина на американската компания „Модерна“ – второ оръжие слещу болестта, одобрено за употреба в ЕС.

„EMA препоръча да се издаде временно разрешение за пускане на пазара на ваксината на „Moderna“: за предотвратяване на Covid-19 при хора на възраст над 18 години. Това е втората ваксина, одобрена от EMA.“, се казва в изявление на регулаторния орган, базиран в Амстердам.

Ваксината е втората, разрешена от Европейската агенция по лекарствата за 27-членния блок, след като тази на Pfizer/BioNTech получи зелена светлина в края на декември.

Одобрението на „Модерна“ идва в момент, в който се засилват критиките за бавния старт в ЕС на кампанията си за ваксинация, която изостава от тази в САЩ, Великобритания и Израел.

„Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация – заяви изпълнителният директор на EMA Емер Кук в изявление – Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи да имаме тази втора положителна препоръка за ваксина малко след година от обявяването на пандемията от СЗО.“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че това е „добра новина за усилията ни да предоставим повече ваксини срещу Covid-19 на европейците!“

Националните столици оказаха натиск върху базираната в Амстердам EMA да разреши ваксината на „Модерна“ при случаи на коронавирус, които се разрастват в цяла Европа. EMA заяви, че е „работила усилено, за да изясни всички нерешени въпроси с компанията“.

ЕС започна ваксинации на 27 декември, но темпото е бавно, като днес Нидерландия стана последната държава в блока, която стартира такава.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви късно във вторник, че се надява на одобрение на ваксината в „следващите часове“ и че лидерите ще проведат виртуална среща на върха относно здравната криза по-късно този месец. Мишел каза, че доставянето на ваксини за почти 450 милиона души в ЕС е „гигантско предизвикателство“. Но той настоя, че „заедно с държавите-членки Европейската комисия работи денем и нощем, за да се увери, че може да увеличи броя на наличните ваксини“ – като същевременно „зачита независимостта на агенцията по лекарствата“.

Установено е, че ваксината на „Модерна“ е 94,1% ефективна за предотвратяване на Covid-19 в сравнение с плацебо в клинично изпитване с 30 400 души, като се представя малко по-добре при по-млади хора в сравнение с възрастните хора.

EMA заяви миналата седмица, че коронавирусната ваксина, разработена от „AstraZeneca“ и Оксфордския университет, е малко вероятно да получи зелена светлина в ЕС през следващия месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук