Валентин Кънев
Кадър: БНТ

Вероятно се търси политически дивидент от това бързо да се случи плащането на тези данъци.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

По думите му подобно решение – за поставяне под условие да падне дерогацията, ако няма плащане, е заради съмненията, че тези задължения може и да не бъдат платени.

„Така че изглежда е потърсен вариант да се играе по-твърдо. Според това, което виждаме, разбираме че правителството и премиера – за тях е важно да не се случи дерогацията толкова бързо и да се отложи във времето. Там се поставят други аргументи – с това, че може цените да се вдигнат и да се стигне до неконтролируема ситуация и да стане турболентно изменение преди да се стигне до ново равновесие“, обясни Кънев.

Според него дали подобно нещо би могло да се случи, ако правителството се поддаде на политическия натиск от ГЕРБ и ДПС.

„Със сигурност спиране за една седмица (на дерогацията, бел. ред.) не е в интерес на държавата. Но интересно е друго. Според изказванията на Делян Добрев – пазарът се е монополизирал в последните месеци. Преди делът на „Лукойл“ в доставките е бил примерно около 50 процента, сега, по неговите думи – аз не съм гледал статистиката, е 96 процента. Това, разбира се, не е хубаво. Изглежда, че при тази ситуация, всички алтернативни доставчици на горива са изпаднали в ситуация, в която е по-изгодно да купуват от „Лукойл“. Може би Комисията за защита на конкуренцията би могла да погледне малко по-детайлно на това, което беше казано от Делян Добрев“, каза още Кънев.

Цялото интервю четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук