На снимката: Валентин Радев, министър на вътрешните работи

България е поискала над 400 милиона евро от бюджета на ЕС за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години, съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

На двустранна среща с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос Радев е поискал отсрочка за усвояването на вече отпуснатите за границата 160 милиона евро.

Има писмо. Президентът лично го е пуснал. След това на Туск, доколкото знам. Презентация му е направил, когато беше на гости у нас. Ние искаме за 10-­годишен период над 400 милиона евро още, но въпросът, който ми зададе тука и Аврамопулос, е: „Ама какво правите с първите 160?“ Ние говорихме и върху това. Даже го помолих, ако може да ни съдейства. Той обеща. Има там процедури и ако може да съдействат за удължаване на срока за застрояването. Знаете, че той е до 01 януари – 101, и до Нова година – останалите 59 милиона евро. Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране. Министър Радев е на работно посещение в Брюксел.

При предаването на властта от служебния кабинет към новото правителство на Борисов стана ясно, че седем месеца след като Брюксел се съгласи да отпусне на България 160 млн. евро за охрана на границата, от парите са усвоени малко над 1% – сключени са 15 договора, общо за 22,5 млн. евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!