Британският министър-председател Тереза Мей предупреди, че ще има тежки последици за Великобритания, ако не получи добра сделка за Брекзит. Тя допълни, че следващите 5 години ще са сред най-трудните за сънародниците й.  Изказването беше направено по време на реч пред избиратели, с която тя представи политическите приоритети на Консервативната партия, която се очаква да спечели изборите на 8 юни.

Да не се лъжем – основното предизвикателство е да договорим най-добрата сделка за Великобритания в Европа“, каза Мей. И допълни: Ако не успеем, цената за страната ни, за нашата икономика и за обикновените хора, ще бъде висока. Ако успеем – възможностите пред нас са много добри.

В речта си британският министър-председател подчерта още, че е по-добре да няма сделка за Брекзит, отколкото да се сключи лоша. Така тя повтори основното послание на друго свое изказване от януари, с което шокира политиците и финансовите пазари – по-добре без сделка за Брекзит, отколкото да приемем лоша сделка. Подтекстът на това послание беше, че при „никаква сделка“, Великобритания и останалите държави членки ще трябва да търгуват помежду си по правилата на Световната търговска организация (СТО).

Мей представи програмата си, която включва затягане на правилата за приемане на имигранти и икономическа реформа. Също така, тя обеща до 2020-та да сведе до нула дефицита на Великобритания, ако Консерваторите дойдат на власт.

Брекзит-3

Преговорите за Брекзит ще започнат по същество след изборите на Острова или близо година след като британцитя шокираха жителите на Стария континент, като подкрепиха Брекзит – безпрецедентен обрат след 60 години интеграция в Европа.

Според член 50 на Лисабонския договор, Великобритания трябва да напусне Евросъюза на 30 март 2019-та, две години след като министър-председателят Тереза Мей подаде заявление за оттегляне.

Офицални представители на Великобритания и ЕС заявха, че не е законно Брекзит да приключи преди тази дата. Двугодишният срок трябва да даде време на британците да се споразумеят със страните от общността, но дори и това да не стане, Великобритания ще напусне Евросъюза в края на март 2019-та.

Двете страни предупреждават, че преговорите може да не се увенчаят с успех, макар че това ще създаде правни проблемие за в бъдеще помежду им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук