Валентин Радев

Оскъдната информация около падналия край бреговете на Тюленово безпилотен летателен апарат с прикрепена мина към него, доведе до поредица от коментари и спекулации за това какво точно се е случило. До момента официалната информация от Министерството на отбраната е, че става въпрос за вероятно отклонил се дрон с прикрепена пехотна мина към него. Може ли да се търси провокация от външни сили на наша територия – с този и други въпроси се обърнахме към бившия зам.-министър на отбраната и специалист по взривове и боеприпаси Валентин Радев. 

Г-н Радев, към момента ясно ли какъв откритият край Тюленово дрон – украински, руски?

Нямам информация за това. Аз съм изненадан, че няма официална информация по случая. Като експерт бих искал да разбера нещо повече, но от официалните власти няма информация – Министерството на отбраната, и МВР, и Външно, мълчат по въпроса. Може би, чак след като стигнат военните до дрона и след като видят обозначенията по него, ще има повече информация.

Можело ли е да бъде засечен от въоръжените сили? Или е летял ниско, така че да не може да бъде засечен?

Да. Такава е целта на тези безпилотни средства –

обикновено те летят на ниска височина, за да не могат да бъдат засечени

от системите за ранно предупреждение. Те не ги засичат, а във въздушното ни пространство чак такава наситеност на дронове няма, така че, според мен, няма как да бъде засечено. Освен, ако няма някаква предварителна информация от МО, от службите. Но това е малко вероятно. Най-малкото, властите би трябвало да ни покажат за какво става въпрос.

До момента няма информация и коментираме само експерти.

Имаше преди около месец подобен случай и в Румъния. При военни действия нормално е да се отклони дрон?

Мисля, че този дрон случайно е попаднал на това място.

Може ли да се мисли за провокация?

Винаги може да се мисли в тази посока – някой да проверява нашите системи. Но пак повтарям, според мен, това е случайно попаднал дрон. Може да е паднал във водата и да е донесен от течението насам. Но надали това нещо е целенасочено и да ни проверяват с дрон, на който има мина.

Ако е провокация, това може да стане и без да има мина на дрона

и да се види – ще реагират ли българските сили, или не.

От разпространените снимки, вие успяхте ли да се ориентирате какво има на този дрон?
От това, което видях, става въпрос за мина. Тежи около 3 кг. и в нея има тротил – приблизително 400 гр. Опасността от такова нещо, ако се случи тази мина да се удари в скала – опасността е, че ще се разлетят осколки с периметър на поразяване 200-300 метра. Ако в близост има човек, той би бил наранен.

Т.е., това не е морска мина за поразяване на плавателни съдове.

Не, тя се изстрелва от минохвъргачка – те са обикновено три вида. 50 или 60-милиметрови – най-малките. 82-милиметровите – едни от най-масовите, и 120-милиметрови. Това са руските образци. Тази на дрона е 82 мм., руски калибър. Тя се изстрелва на разстояние 1.5-2 км. Тази мина се използва от пехотата.

Това са между другото най-опасните средства – минохвъргачните боеприпаси.

Сигналът е подаден снощи, а чак тази сутрин (18 септември, бел. ред.) идват екипи да обезвреждат. Това нормална процедура ли е, така ли се процедира?

И на мен ми направи впечатление. Да, можеше още снощи да се реагира – нощно време ще осветят, ще видят, има начин да бъде унищожена тази мина. Можело е да се реагира и по-рано, но добрата новина в случая е, че човекът, който я е открил, веднага е съобщил на 112 и периметърът е обезопасен. Опасността тук е била такава, че от вълните, този боеприпас е можело да се удари в скала и да се взриви.

Необходимо ли е според вас във връзка с нарастващото напрежение край нашие граници, да бъдат свикани специализираните органи – Съвета по сигурност при правителството или КСНС при президента и да стане ясно има ли опасности? Непрекъснато чуваме за инциденти по откъслечни изказвания, а цялостната картина за обществеността не е съвсем ясна.

Не ми се струва, че е чак толкова належащо да бъдат свиквани тези съвети. Съгласен съм обаче, че трябва да има повече информация и Министерството на отбраната трябва да съобщи по-скоро какво е това, което е намерено има ли заплахи и т.н. Вероятно може да се направи изслушване на открито заседание в парламента. Когато не сме информирани, започваме да си измисляме.

*Интервюто е взето на 18 септември 2023 година, ден след като се появи информацията за падналия дрон.

Още актуални интервюта – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук