Валери Симеонов
на снимката: Лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Бившият вицепремиер и председател на НФСБ Валери Симеонов коментира решението на Върховния административен съд да отмени промените в плана за управление на „Пирин”. Решението беше прието като победа от природозащитни организации, които в сряда вечерта отпразнуваха пред Министерския съвет извоюваната победа за Пирин и поискаха оставката на министъра на екологията Нено Димов.

„Това е доста тежък удар върху икономиката на България и в частност на югозападния икономически район”, смята депутатът от „Обединени патриоти”.

Делото бе образувано по две касационни жалби – на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите.

До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли миналата година, че с промените в плана за управление на парк „Пирин”, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство, са нарушени разпоредби от българското и международното право.

„Това не е първият такъв удар. Цялата схема на зелените е да се рекетират държавните институции и частните фирми, за да получават лични облаги, без да ги интересува развитието на регионите и на държавата. За съжаление се получава едно съдебно обслужване на лични интереси и амбиции“, смята Симеонов.

Според него след „още няколко такива победи и България може да я няма”.

„България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдозащитниците на природата. Това са псевдорезултати, те нито водят до опазване на природата, нито подпомагат развитието на регионалната икономика. В този случай ние зачеркнахме един цял регион“, каза лидерът на НФСБ.

И добави:

„Тези, които мислят, че са постигнали великата победа, малко са подранили с еуфорията“.

Според него „цяла България пъшка под игото на закона за горите“, който бил написан „под масирания диктат на тази група на Тома Белев“.

„Над 30% са защитените територии в България, а в други страни от Европейския съюз те са 10%“, каза още той и обясни, че тези текстове ограничават изцяло планинския туризъм в България били прокарани „поради нестабилната политическа обстановка“.

Припомняме, че на 28 декември 2017 г., в последното си за годината правителствено заседание, кабинетът одобри промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, с което на практика даде зелена светлина за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. Последваха десетки протести на прородозащитници, както и две съдебни дела.

В сряда ВАС реши, че:

„В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.”

Тълкуването на петчленния състав на ВАС е, че чл. 21, т. 1 от ЗЗТ има забраняващ характер и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Освен това съдиите решиха, че министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук