Хорхе Ареаза, Сергей Лавров, Венецуела, Русия
на снимката: Външните министри на Венецуела и Русия Хорхе Ареаза и Сергей Лавров

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаза организира пресконференция в посолството на Венецуела в Москва, ден след срещата с руския си колега Сергей Лавров.

В неделя двамата министри обсъдиха двустранните отношения между Москва и Каракас, информира Спутник.

Ареаза заяви, че превратът срещу законното правителство се е провалил, докато Лавров от своя страна потвърди подкрепата на Москва за народа на Венецуела и за президента Николас Мадуро, като също така изрази надежда, че Вашингтон ще се въздържи за използването на сила за разрешаването на ситуацията в латиноамериканската страна.

Ареаза посети Москва, след като на 30 април венецуелската опозиция направи нов опит да свали правителството на Николас Мадуро. Най-малко 300 души бяха ранени в акции на насилие, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо призова военните да подкрепят протестите. Войските обаче останаха верни на легитимния президент.

След като превратът се провали, държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че „са възможни военни действия“ и че „ако е необходимо, САЩ ще направят това“.

Ситуацията във Венецуела остава напрегната от януари, когато Гуайдо се обяви за временен президент. Вашингтон незабавно подкрепи Гуайдо и призова Мадуро да се оттегли.

Външният министър на Венецуела подчерта, че Каракас предпочита дипломацията за решаване на продължаващата политическа криза, но е готова за всеки сценарий и ще отмъсти, ако САЩ изберат да предприемат военни действия срещу правителството на президента Николас Мадуро.

„Ние сме подготвени за всеки сценарий … Ако [САЩ] предпочитат военния път, ние сме готови да се противопоставим – имаме армия, полиция, нашият народ и сме готови да унищожим всяка армия, независимо колко е мощна“, каза той, добавяйки, че Каракас постоянно призовава Вашингтон да разреши всички въпроси чрез диалог.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!