МВнР стачкува
Снимка: БТА

Около 200 служители на Министерството на външните работи излязоха днес на едночасова ефективна стачка с искане за достойно заплащане в системата. Стачкуващите хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

Служителите в Министерството планират ефективни стачни действия от 2 декември, като от 14:30 часа днес в Комисията по външна политика на Народното събрание започна изслушване проблемите на служителите във ведомството.

Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба (ПОДСДС) заяви, че „синдикалното обединение на служителите в МВнР възлага големи надежди на предстоящото изслушване днес и разчита на пълното разбиране и съдействие от страна на ръководството на държавата за удовлетворяване на поставените стачни искания, целящи заемането на достойно място на българската дипломатическа служба“.

Самите стачни действия пък бяха обявени „поради липса на резултат от преговорите с ръководството на Министерството на външните работи“, казват от синдиката на служителите.

Самите разговори започнаха още през октомври, като тогава от ПОДСДС заявиха, че „проблемът с изключително ниското ниво на заплащане в системата на
МВнР е следствие на погрешно водената години наред държавна политика
спрямо ведомството“.

„Следва да се отбележи, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа. В същото време, заплащането в МВнР не само остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи по- ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд. Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион“, казват от организацията.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук