„Има риск за доходите на хората, има огромна несигурност за бизнес средата, има огромна несигурност дали ще приемем еврото от 1 януари 2024 г.“. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш министър на финансите Асен Василев на извънредно изявление на представители на парламентарната група. По думите му тези рискове се създават от факта, че Министерският съвет отказва да внесе проект на бюджет за 2023 година, като според него това може да доведе до липса на нов бюджет чак до юли 2023 година.

„Днес по предложение на „Продължаваме промяната“ в парламента бе разисквано решение парламентът да призове служебния кабинет да внесе в парламента истински бюджет за 2023 година. Ако това предложение беше прието, щеше да може да се осигури реален бюджет за цялата следваща година, които да позволи да се заложат политиките на всички партии“, посочи Василев.

„В декларацията изискването беше бюджетът да влезе с 3% дефицит, така че да не се нарушава финансовата стабилност“, обясни Василев, като допълни, че в бюджета  могли да бъдат заложени политики, свързани с пенсионната система, минималната работна заплата, облекченията за работещи семействата и за бизнеса, повишаване на заплащането на стачкуващите и днес дипломати от Министерството на външните работи.

„С гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ декларацията не беше приета. Това обрича страната на огромна несигурност. Ако не се сформира правителство в трите мандата, текущият закон за бюджета ще трябва да продължи да работи до юли месец 2023 г. Това означава, че се замразяват всички доходи, всички социални плащания до юли догодина. Това означава, че бизнесът не знае как да изготви своите бизнес планове, защото основни параметри на държавните финанси и на икономика няма да са ясни. Това означава, че, за да рефинансираме старите дългове, взети от ГЕРБ, които имат падеж март догодина, ще трябва да издадем нов дълг. Без бюджет, без бизнес план на държавата, не е ясно дали и на какви лихви този дълг ще може да бъде взет“, каза още Василев, като посочи, че фискалният резерв в момента е над 13 млрд. лева, при минимална изискуемост от 4,5 млрд. лева.

Какво се случи в зала по отношения декларацията – четете тук. 

„Риск от това държавата да изпадне в ликвидна дупка няма“, подчерта той. „Има обаче риск за доходите на хората, има огромна несигурност за бизнес средата, има огромна несигурност в това да приемем еврото от 1 януари 2024 г. Без ясен бюджет и заложен бюджетен дефицит, няма как да изпълним критериите, които са заложени“, допълни бившият финансов министър.

„Без ясен бюджет и заложен бюджетен дефицит, няма как да изпълним критериите, които са заложени“, допълни бившият финансов министър. „Част от новия Доклад за конвергенцията ще включва бюджетни параметри, заложени за 2023 г. При положение, че няма бюджет, няма как да имаме бюджетен дефицит и бюджетни параметри“, обясни той.

Повече за въпросния Доклад за конвергенцията и значението му – вижте тук. 

Василев посочи още, че най-вероятно социалните мерки ще бъдат включени в приетия вчера на първо четене удължителен закон за бюджета. „Даже и да се заложат социални плащания, те ще се заложат без нормална бюджетна процедура и без да знаем колко реално ще струват“, подчерта обаче той.

„В закона за удължаването на бюджета няма нито едно число, има само дати“, каза още Василев.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук